Anticonceptiemiddelen van transmannen worden binnenkort terugbetaald

Transmannen krijgen binnenkort hun anticonceptiemiddelen terugbetaalt. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) geantwoord  in de Kamercommissie Gezondheid op een vraag van zijn partijgenote Karin Jiroflée. 

Nu is het zo dat de anticonceptiemiddelen van vrouwen tot 25 jaar, en  die met een verhoogde tegemoetkoming terug betaalt worden. Door het feit dat transmannen sinds de goedkeuring van de transgenderwet in 2018, waarbij bepaald werd dat ze hun geslachtsregistratie en naam in het rijksregister konden laten aanpassen en niet langer meer gesteriliseerd moesten worden lopen transmannen het risico dat ze in bepaalde gevallen toch nog zwanger kunnen geraken. Omdat het KB dat de terugbetaling van de anticonceptiemiddelen regelt niet werd aangepast aan hun huidige situatie moesten transmannen tot 25 jaar (of zonder leeftijd met een verhoogde terugbetaling) zelf opdraaien voor deze medicatie.

“De minister heeft bevestigd dat de procedure om het desbetreffende KB aan te passen loopt, laat Karin Jiroflée weten aan Belga. 

"Het recht om niet zwanger te worden moet voor iedereen hetzelfde zijn. Het maakt dan niet uit of je een man in transitie bent of niet", zegt ze. "Ik ben tevreden dat die discriminatie nu wordt opgeheven."

Bron: Belga

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste