Wereld Aidsdag: Aantal hiv-besmettingen neemt af door corona

Het aantal nieuwe hiv-diagnoses is ook dit jaar afgenomen. Dat blijkt uit de cijfers die Sciensano heeft bekend gemaakt naar aanleiding van Wereld Aidsdag. Vooral het verminderde aantal seksuele contacten door de coronapandemie zorgt ervoor dat de cijfers opnieuw dalen. Toch waren er vorig jaar nog  727 nieuwe hiv-diagnoses, dat is gemiddeld 2 diagnoses per dag.

Tussen 2019 en 2020 daalde het aantal nieuwe diagnoses met 21%. Deze sterke daling deed zich voor bij alle getroffen bevolkingsgroepen. Sciensano ziet een duidelijk verband met de COVID-19 pandemie en de corona-maatregelen: mensen pasten hun seksueel gedrag aan en verminderden het aantal partners. 

Aantal mensen met hiv in België

In 2020 werden in België 17.018 hiv-patiënten medisch opgevolgd. Dat is een lichte daling in vergelijking met 2019. Naar schatting wisten 1.585 mensen in België nog niet dat ze hiv hebben. Deze schatting gebeurt op basis van een statistisch model dat geen rekening houdt met de effecten van de corona-epidemie. Omdat er in 2020 minder getest werd, vermoedt Sciensano dat dit een onderschatting is. Ook bij de nieuwe diagnoses vooral terug te vinden bij mannen die seks hebben met andere mannen (MSM) en heteroseksuele mannen en vrouwen die afkomstig zijn uit Sub-Saharaans Afrika. 

In 2020 werden in België 244 hiv-diagnoses gesteld bij mannen die seks hebben met mannen (MSM). Dat is een daling met 27% ten opzichte van 2019. De neerwaartse trend zet zich dus door in deze groep. De daling doet zich het duidelijkst voor bij Belgische MSM. Zij vertegenwoordigen 40% van de nieuwe diagnoses in 2020 bij MSM. 

Bij heteroseksuele personen werden 252 hiv-diagnoses gesteld in 2020. Dat is een daling met 31% in vergelijking met 2019. 

Heteroseksuele transmissies worden nog steeds het meest vastgesteld onder Sub-Saharaans Afrikaanse mannen en vrouwen. Zij vormen in Vlaanderen ongeveer 44% van alle diagnoses bij heteroseksuele personen.

In 2020 werden er in België 17.018 mensen met hiv medisch opgevolgd. 

Van het totaal aantal geschatte personen met hiv (18.753) kreeg 92% de diagnose, kreeg 89% van deze mensen een hiv-behandeling en had 94% hiervan een niet-detecteerbare virale lading. Dit betekent dat 77% van al de personen die met hiv leven een ondetecteerbare virale lading hadden.

Daarmee bereikt België de 90-90-90 doelstelling van Unaids en is het goed op weg om de 95-95-95 doelstelling te realiseren in 2030. (95% van de mensen die leven met hiv kent zijn hiv-status, krijgen een medische behandeling en heeft een  gecontroleerde (of lage) virale lading.)

Hiv en Aids precies 40 jaar geleden ontdekt.

Precies 40 jaar geleden hebben wetenschappers voor het eerst de diagnose gesteld van symptomen van de ziekte aids. Op 5 juni 1981 beschreven Amerikaanse onderzoekers van de Universiteit van Californië in Los Angeles in het wekelijkse bulletin van de Amerikaanse gezondheidsinstantie CDC de gevallen van vijf jonge homoseksuelen, die aan een extreem zeldzame longontsteking leden.

Destijds wist niemand dat een levensgevaarlijk virus de oorzaak was. Het virus (hiv) werd enkele jaren later ontdekt. De naam aids (Acquired Immune Deficiency Syndrome), verwijzend naar de verworven problemen met het immuunsysteem, was toen al geboren. Zeven jaar later (1988) werd de eerste Wereld Aidsdag gehouden.

Bron: Sciensano & Sensoa

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste