Wachtlijst van anderhalf jaar bij Centrum voor seksuologie en gender in Gent

Als je vandaag voor de eerste keer naar het UZ Gent belt voor transgenderzorg moet je nog anderhalf jaar wachten voor je langs  kan gaan voor een eerste gesprek. Volgens professor Guy T'Sjoen is het het Centrum voor seksuologie en gender (CSG) het slachtoffer van zijn eigen succes. “Vandaag staan er nog 769 mensen op de wachtlijst  en worden zowat 1.300 transgender personen geïnformeerd en in begeleiding”, zo laat T’Sjoen weten aan Belga.

Momenteel worden de patiënten die zich nu aanmelden eerst doorverwezen naar de website van het Transgenderinfopunt waar ze een zorgkaart terug kunnen vinden waarop een overzicht staat van de psychologen in Vlaanderen die vertrouwd zijn met dit thema.

Tien jaar geleden waren er nog maar 25 mensen patiënten. Dat aantal groeide tot 300 drie jaar geleden. Eind 2019 stonden er in totaal 562 mensen op de wachtlijst, wat een wachttijd betekende van zeven maanden. Het afgelopen jaar kwamen er nog eens 646 nieuwe aanmeldingen. Een gedeelte van de stijging van het aantal consultaties is te wijten aan het stijgende aantal rolmodellen in de media, de toegenomen openheid over het thema en de wettelijke vooruitgang waardoor je niet langer meer een geslachtsveranderende operatie moet ondergaan om voor de voornaam veranderen. Ook in Nederland stijgt het aantal aanmeldingen al jaren en het centrum verwacht niet dat de stijging zal afnemen. 

Volgens professor T’Sjoen brengt die lange wachttijd ook ondermeer risico’s op zelfmedicatie met zich mee. “We zijn ook bezorgd over de mentale gezondheid van sommige mensen. We weten dat de cijfers bij trangenderpersonen met zelfmoordgedachten en pogingen hoger zijn dan bij de algemene bevolking. Dat is zeker een bezorgdheid.”

“Het UZ Gent heeft enorm geïnvesteerd in het opzetten van deze mogelijkheden en heeft voldoende ruimte  en personeel voorzien”, aldus T’Sjoen. Het  CSG plant dit jaar vijf bijkomende aanwervingen, onder wie twee psychologen. “Maar dan zitten we echt aan ons maximum. We hebben niet meer plaats. We hebben al een nieuwe verdieping gekregen om alles te organiseren. Dit is een warme oproep aan andere centra om deze zorg ook op poten te zetten", aldus T'Sjoen.

In Genk is het ZOL bezig met het opzetten van een eigen genderteam maar T’Sjoen lanceert ook een oproep in de richting van Wallonie. "Transgenders van daar komen vaak naar Gent voor een behandeling."

Bron: Belga/VRT NWS

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste