Vlaams belang stuurt homo- en transfoob naar Raad van Bestuur VAF

Het Vlaams Belang stuurt de voormalige scenarioschrijver Jef Elbers (73) af naar de Raad van Bestuur van het Vlaams Audiovisueel Fonds. De Standaard bracht enkele opmerkelijke uitspraken dit weekend naar boven. Zo noemt hij ondermeer transeksualiteit  '­abnormaal ' en confronteert de VRT, volgens hem, kinderen 'met allerhande aberrante vormen van seksualiteit, overgoten met een vunzig homofiel en militant sausje'. In de Vlaamse LGBT-wereld is Jef Elbers met zijn pseudoniem Dr. Joseph K. ook geen onbekende want hij werd in het verleden al eens genomineerd voor de homofobie-prijs met daarin zijn uitgesproken mening over de Brusselse gaypride. 

"Het carnaval der decadenten/ verpotte wijven, verwijfde venten. Van rozerood tot blauw en paars: de kleuren van een zieke aars. (...) Kwijlende tong half uit de mond / Ranzige stank van seks met stront (...) Dat homoseksueel gezeik:/ straks heeft de islam nog gelijk.' Het is ondertekend met zijn pseudoniem 'Dr. Joseph K, genomineerde prijs homofobie 1984'. Aan telefoon bevestigt hij dat de tekst van zijn hand is. 'Ik vind een gaypride echt vies. Het exhibitionisme op die karren, die strontkarren, met hun spulleke in een suspensoir ... Mannen die elkaar aan het aflebberen zijn en vrouwen die elkaar aan het aflebberen zijn…'"

De nu 73-jarige Elbers werd door het Vlaams Belang gekozen "wegens zijn professionele expertise als scenarioschrijver". Zo schreef hij ondermeer mee aan de televisieseries Merlina, Postbus X en Mik en Mon. Dat deed hij overigens ook onder een pseudoniem. 

VAF

Het Vlaams Audiovisueel Fonds zet de laatste paar jaren stevig in op meer diversiteit en financierde zo ondermeer de film 'Girl'over  een transgender ballerina. In het interview heeft hij niets goed te zeggen over transgenders en televisieseries zoals Ketnet waarin homoseksuele personages in voorkomen. "Ik heb op Ketnet dingen gezien die echt vunzig waren. Het is precies of heterofilie abnormaal wordt. Iedereen moet homofiel zijn, dat wordt opgehemeld. Voor mij mag iedereen zijn seksualiteit beleven zoals hij wil, daar heb ik geen probleem mee. Maar men moet dat niet voorstellen als de normale seksualiteit. De normale seksualiteit is nog altijd de heteroseksualiteit."

"En transgender is een ziekte? 'Dat promoten is een ziekte, die het brein aantast. Transseksualiteit is ­abnormaal en dat zeg ik zonder waardeoordeel: het is niet de norm, dus ab-normaal.' 

 

Vlaams Belang:Vrijheid van meningsuiting

Op VRTNWS neemt Vlaams Belang-ondervoorzitter Chris Janssens namens zijn partij afstand van de homo- en transfobe uitspraken van Elbers. "Ik benadruk dat hij enkel ten persoonlijken titel spreekt en dus absoluut niet namens Vlaams Belang. Ook Jef Elbers mag gebruikmaken van zijn vrijheid van meningsuiting, zelfs als die shockeert, maar wij distantiëren ons met klem van zijn platte bewoordingen. Binnen onze partij heeft hij geen enkele politieke functie, wij hebben absoluut niks met homofobie te maken."

Volgens Janssens kan de kandidatuur van Elbers voor een zitje in de raad van bestuur bij het VAF niet meer teruggedraaid worden. "Volgens de informatie waarover ik nu beschik, is de procedure afgerond en zijn heroverwegingen niet meer mogelijk."

Reactie VAF

Kenneth Taylor, de voorzitter van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), noemt de Vlaams Belang-voordracht van Jef Elbers als lid van de raad van bestuur "spuwen in het gezicht van holebi's en de audiovisuele sector". "Het staat niet ter discussie dat Vlaams Belang een mandaat kan krijgen, maar wie ze voordragen is een ander verhaal", klinkt het. "Het is een blaam voor de hele sector. Als Vlaams Belang wil bewijzen dat ze verantwoordelijkheid kunnen dragen, moeten ze de heer Elbers overtuigen om zich terug te trekken als kandidaat." Als Vlaams Belang haar verantwoordelijkheid niet neemt, zal de algemene vergadering van het VAF, die woensdag plaatsvindt, dat doen, klinkt het verder.

Bronnen: De Standaard, VRTNWS, HLN

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste