Kritiek op transfobe en rascistische sketch in 'Influencers'

De allereerste aflevering van het comedyprogramma  Influencers op Vier krijgt heel wat kritiek vanuit de transgendergemeenschap. in het programma wordt aan de hand van enkele typetjes de spot gedreven met  “Influencers” die zich via sociale media trachten te profileren als trendsetters. Vooral de sketch met de Entrepreneurs krijgt kritiek omwille van de transfobische en rascistische ondertoon.

Lola (Louise De Bisscop), Thea (Joke Emmers) en Ivanka (Eva Binon) zijn drie kleurrijke en stijlvolle millennials die zichzelf bestempelen als entrepreneurs én ondernemers. Elke week draven ze dan ook op met een ‘geniaal’ businessmodel dat nooit minder is dan “hét grootste gat in de markt” sinds de uitvinding van de gsm. Via online promotiecampagnes willen ze hun enthousiasme over het nieuwe concept voor hun pop-up-store delen met de rest van de wereld. Jammer genoeg blijkt tijdens het maken van hun video steeds dat ‘dat grootste gat in de markt’  opgevuld wordt met ideeën die het levenslicht beter niet hadden gezien. In de eerste passage van de Entrepreneurs willen de drie een pop-up Store voor transgenders beginnen.”Want wat is er hipper als transgenders”, zo zeggen de drie in de sketch.  Met aan één kant kleding voor mannen en aan de andere kant kleding voor vrouwen. “Afhankelijk hoe ze zich geaard voelen shoppen de mannen in de vrouwenafdeling en de mannen die zich vrouw voelen in de vrouwenafdeling.”

Al snel hebben de drie dames door dat hun pop-up store een gewone winkel is maar dan omgekeerd.

“Voor ons moeten de transgenders zich absoluut niet abnormaal te voelen. Bij ons zijn ze gewoon-gewoon.”

“Maar als we er een speciale winkel voor maken behandelen we ze niet als gewoon-gewoon.”

“Ze zijn een beetje speciaal.”

“Nee transgenders zijn even gewoon als wij”

“hoe, even gewoon als wij?”

De dames graven zichzelf nog wat dieper in de put en besluiten dan maar met een koffiebar voor transgenders te beginnen. Maar alsof het nog niet erg genoeg was krijgt de sketch volgens verschillende transgenders op sociale media nog een rascistische ondertoon er bovenop als de dames struikelen over de naam van een ‘koffie verkeerd’.

“Als we niemand willen beledigen zouden we dat dan geen koffie gewoon noemen?”

Daarna veranderd de naam van de koffie van zwarte koffie naar negerkoffie tot roetpietkoffie. 

bron: Influencers (Vier)

Op sociale media krijgt de sketch stevige kritiek:

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste