Trainbow viert vijfde verjaardag

Vandaag viert Trainbow, een groep LGBTQI+ sympathisanten van NMBS, Infrabel en HR Rail, zijn vijfde verjaardag. Dat gebeurt in het bijzijn van de drie CEO’s. 

Oprichting

De oprichting van de vereniging was allesbehalve een sinecure. Trainbow Belgium heeft moeilijkheden ondervonden om zich intern bekend te maken bij het spoorwegpersoneel en om bij haar opstart medewerking te verkrijgen van het toenmalig management. Het team moest de mouwen opstropen en steun vinden. Vandaag is de vereniging geëvolueerd en werkt zij nauw samen met de directie van de spoorwegmaatschappijen. De doelstelling blijft dezelfde: het welzijn op het werk bevorderen van LGBTQI+ personeelsleden van de Belgische spoorwegen. 

Ook op internationaal vlak is Trainbow actief: samen met gelijkaardige diversiteitsnetwerken binnen spoorbedrijven in Duitsland, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland hebben ze zich verenigd om Trainbow Europe te vormen. In 2019 bood een bijeenkomst in Brussel de gelegenheid om ervaringen en ‘best practices’ uit te wisselen. 

Acties ter bevordering van integratie 

Opleiding, hulpmiddelen, sensibilisering en nog veel meer. In vijf jaar tijd zijn veel initiatieven genomen om holebifobie en transfobie te bestrijden en het personeel bewust te maken dat discriminatie in verband met seksuele geaardheid of genderidentiteit niet aanvaardbaar is. Trainbow Belgium heeft ook heel wat mensen gesteund: sommige bestuursleden zijn vertrouwenspersonen geworden tot wie LGBTQI-collega’s zich kunnen wenden in geval van problemen of discriminatie. Deze acties en de expertise van de actieve leden van de vereniging hebben het mogelijk gemaakt om constructief samen te werken met de NMBS, Infrabel en HR Rail en om het veranderingsbeleid voor een cultuur van diversiteit en inclusie te ondersteunen. 

In 2017 vroeg een transgender persoon, die binnen de NMBS werkte, aan Trainbow om haar te helpen met haar transitie. In die tijd waren er geen richtlijnen voor. Zo was de wijziging van het e-mailadres afhankelijk van de officiële naamswijziging bij de gemeente, hoewel er geen juridisch verband bestond. Vervolgens werd er werk gemaakt van duidelijke richtlijnen en een advieshandleiding om dergelijk gedeelte van een transitie vlotter te laten verlopen. Ook Infrabel werkt momenteel aan een transitiegids voor zowel personeelsleden als leidinggevenden. “Een indrukwekkende ommekeer in 5 jaar tijd", zegt Ramses Noffels, voorzitter van Trainbow Belgium. 

Een drastische verandering 

Uit angst voor negatieve gevolgen voor hun carrière komen sommige LGBT-personen niet openlijk uit voor hun geaardheid of vermijden zij lastige vragen. En toch is het belangrijk om uit de kast te kunnen komen, want een medewerker die zichzelf kan zijn op de werkplek, boekt ook betere resultaten in de job. Vandaag is een lange weg afgelegd en de spoorwegen zetten zich nu in voor tolerantie en openheid. Deze aanpak maakt het mogelijk de diversiteit en tolerantie tussen de spoorwegcollega’s te bevorderen. 

Zolang verschillende uitingen van genderidentiteit of seksuele geaardheid niet als normaal worden beschouwd, zal Trainbow Belgium blijven bestaan. Vandaag willen de Belgische spoorwegen een afspiegeling zijn van de maatschappij en hun reizigers. Acties ten voordele van diversiteit en inclusie staan centraal in de strategie van de 3 bedrijven, een verandering waar Trainbow Belgium zeker aan heeft bijgedragen. Op naar de volgende 5 jaar!

Foto: Archief Gaylive

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste