Steeds meer geweld tegen LGBT's in Polen

Het aantal aanvallen op LGBT’s  blijft, net als het aantal discriminaties, toenemen in Polen. Dat is de conclusie van een fact-finding Mission die in  november werd uitgevoerd door enkele leden van de Raad van Europa.  Vooral in de zogenaamde ‘LGBT vrije zones’ zou het geweld tegen LGBT’s toenemen. In een ander rapport wordt dan weer de terughoudende  houding van lidstaten van de Raad van Europa gehekeld met betrekking op de rechten van LGBTI-personen.

De resultaten van fact finding missie en het rapport “De rol en verantwoordelijkheden van lokale en regionale autoriteiten op het gebied van LGBTI-personen” werden woensdag door de  Brit Andrew Boff en de Zweed Naomi Renström gepresenteerd in de actualiteitencommissie van het congres van lokale en regionale autoriteiten van de Raad van Europa. 

In hun uiteenzetting verwezen de twee rapporteurs naar de opkomst van de zogenaamde ‘LGBTQ-vrije zones’ die ondertussen al één derde van Polen bestrijken. ”De impact van deze zones is niet verwaarloosbaar”, zo zei Andrew Broff tijdens zijn uiteenzetting. Hij benadrukte dat  de charters die werden ondertekend door de LGBT-vrije steden schadelijk zijn voor de rechten, de veiligheid en het welzijn van LGBTI-personen in Polen en in strijd  zijn met de cruciale rol die de territoriale autoriteiten zouden moeten spelen bij het verdedigen van de rechten van hun burgers en het bevorderen van  de dialoog en  de sociale cohesie. De rapporteurs wezen er ook op dat een aantal steden de charters en verklaringen die ze ondertekend hadden ondertussen hebben terug getrokken.  “Dit is dus geen definitieve situatie. Opinies evolueren en kunnen veranderen.”

 

Naar aanleiding van de resultaten van de fact-finding missie zal er nog voor de zomer een resolutie worden ingediend waarin de Poolse lokale en regionale besturen en autoriteiten worden opgeroepen om de charters voor LGBT-vrije zones te verwerpen en om politieke acties te ondernemen die de rechten van kwetsbare groepen beschermen.

 


Ondertussen benadrukt een afzonderlijk Europees rapport over de bescherming van LGBTI-personen de toenemende haatzaaiende uitlatingen en discriminatie tegen LGBTI’s en de toenemende betwisting van hun rechten, erkenning en identiteit. In het rapport werd onderzocht hoe deze negatieve trend het leven van LGBTI-mensen heeft beïnvloed. Daarbij was er  bijzondere aandacht voor de gezondheid en het welzijn van LGBTI-jongeren. Het rapport stelt ook maatregelen voor om de rechten van LGBTI-personen in heel Europa te verbeteren en te waarborgen. Ook hier komt er nog voor de zomer een aanbeveling en resolutie op basis van dit rapport.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste