Spaans Grondwettelijk Hof buigt zich over Transgenderwet

Het Spaanse Grondwettelijke Hof  heeft dinsdag bekendgemaakt dat het een juridische uitdaging in overweging zal nemen tegen de in februari goedgekeurde transgenderwet. De extreemrechtse partij Vox had hiervoor een verzoek ingediend.

In februari keurde het Spaanse parlement een wet goed die elke Spaanse burger van 16 jaar en ouder toelaat om hun juridisch geregistreerd geslacht te veranderen zonder medisch tussenkomst. Minderjarigen van 12-13 jaar hebben nog steeds toestemming van een rechter nodig, terwijl  minderjarigen tussen 14 en 16 jaar oud de toestemming moeten hebben van hun ouders of wettelijke voogd. Tot februari moesten transpersonen beschikken over  een diagnose van genderdysforie nodig .

Dinsdag liet het Grondwettelijke Hof  weten dat ze de juridische brief van Vox ontvangen hadden en in overweging zou nemen. De extreem-rechtse partij is van mening dat de wet de ouderlijke rechten, het recht op religieuze expressie, de vrijheid van meningsuiting en gelijkheid van alle burgers voor de wet schendt. Ook beweert de extreem-rechtse partij dat de wet "staatsinmenging introduceert in gebieden die strikt persoonlijk zouden moeten blijven."

De extreemrechtse beweging is ook van mening  dat het recht van iedere ouder om het religieuze onderwijs van hun kinderen te overzien wordt geschonden omdat er op scholen materiaal wordt geïntroduceerd dat kinderen moet leren om seksuele diversiteit te respecteren en te tolereren. Dat recht wordt door de Spaanse grondwet gegarandeerd. Ook hekelt de extreem-rechtse partij het feit dat iedereen nu zelf zijn gender kan bepalen en wettelijk kan veranderen zonder voorafgaandelijke toestemming dat artsen. Dat brengt voor Vox dan weer de rechten van vrouwen in gevaar. 

 

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste