Schotland keurt nieuwe transgenderwet goed tegen de zin van Londen

Donderdag heeft het Schotse parlement een nieuwe transgenderwet aangenomen waardoor het voor de Schotten makkelijker wordt om officieel van geslacht te veranderen. Nog voor de inkt droog was liet de Britse regering in Londen weten dat de wet nooit goedgekeurd zal worden.

Het Schotse parlement keurde na een hevig debat de nieuwe transgenderwet  met 86 tegen  39 stemmen goed. De debatten verliepen zeer moeizaam want tegen de nieuwe wet was er veel protest gerezen. Ondermeer Harry Potter-auteur  J. K. Rowling was één van de tegenstanders van de nieuwe wet. Tegenstanders vrezen dat de nieuwe wet het voor mannen makkelijker wordt om ruimtes die enkel bedoeld zijn voor vrouwen  te betreden. Door de nieuwe wet moeten transgenders  niet langer meer  een medisch en psychiatrisch onderzoek  ondergaan vooraleer ze een aanvraag tot een aanpassing van hun gender  kunnen doen. Daarnaast moet de aanvrager nog maar drie maanden in het nieuwe geslacht door het leven gaan, terwijl dat nu nog twee jaar is. De meest omstreden maatregel in de nieuwe wet is het feit dat jongeren vanaf zestien jaar gebruik kunnen maken van de wet om hun gender aan te laten passen.

Protest vanuit Londen

De wet was nauwelijks door het Schotse Parlement goedgekeurd of de Britse minister voor Schotland Alister Jack liet weten dat de wet nooit door de regering in Londen zal worden goedgekeurd. Ook hij ziet de nieuwe wet als een gevaar voor vrouwen en kinderen. ‘Dat gaan we van zeer nabij bekijken, net als de mogelijke conflicten met bestaande wetgeving die geldt in het volledige Verenigd Koninkrijk. Als dat nodig is, kunnen we verhinderen dat de wet tot bij de Koning raakt voor goedkeuring.’

De Schotse regering gaat zich ‘vurig verzetten’ tegen elke vorm van inmenging van de regering-Sunak.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste