Russisch Hooggerechtshof bestempeld de internationale LGBT-beweging als extremistisch

Het Hooggerechtshof van Rusland heeft de ‘internationale LGBT-beweging’ als extremistisch bestempeld. Het ministerie van Justitie diende hiervoor eerder vorige maand  een administratief verzoek in bij het Hooggerechtshof om de internationale LGBT-beweging als “extremistisch te catalogeren en haar activiteiten op het grondgebied van de Russische Federatie te verbieden.” Volgens de rechters veroorzaken de activiteiten van de LGBT-organisaties”sociale en religieuze onrust” en gaan ze in tegen de wetgeving in die extremisme verbiedt. 

De beslissing van de rechtbank wordt geklasseerd als een staatsgeheim en kan bestraft worden met een gevangenisstraf als mensen deelnemen aan activiteiten van een LGBT-organisatie, informatie delen of opkomen voor meer LGBT-rechten in Rusland.

De internationale LGBT-beweging komt door de beslissing van het Hooggerechtshof ook op een lijst van 100 extremistische organisaties in Rusland. Ook kunnen Russische activisten die in het buitenland actief zijn vervolgd worden.

 

In een eerste reactie veroordeeld ILGA-Europe de beslissing en aanval op LGBT-personen door het Hooggerechtshof. “Dit verbod is ongekend in onze regio en maakt organisaties en individuen strafbaar die sinds 2013 weerstand hebben geboden aan harde door de staat geleide aanvallen, zowel gericht op de rechten van LGBTI-personen als op onafhankelijke burgermaatschappij en media”, zo laat de organisatie weten in een eerste reactie op de beslissing van het Hooggerechtshof.

“Wij staan solidair achter LGBTI-activisten in Rusland, die veerkrachtig en vastberaden zijn gebleven in het licht van herhaalde en escalerende aanvallen op hun werk, leven en vrijheid. ILGA-Europe heeft zich meer dan 15 jaar ingezet om de LGBTI-beweging in Rusland direct te ondersteunen en te versterken door middel van het bieden van middelen, leren, netwerken en samenwerkingsmogelijkheden, evenals mobilisatie van solidariteitsnetwerken. We zijn vastbesloten om dit te blijven doen terwijl we leren wat er nodig is naarmate de situatie zich ontwikkelt.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste