RTBF en Rainbowhouse Brussel hebben gesprek na transfobe sketch

De RTBF en de afgevaaardigden van verschillende groepen die aangesloten zijn bij het Brusselse regenbooghuis hebben vrijdag rond de tafel gezeten na de ophef die eerder deze week losbarstte rond de transfobe sketch die te zien was tijdens het satirische programma ‘Le Grand Cactus’ op Tip!k. Naar aanleiding van het uitzenden en vervolgens verspreiden van de sketch op sociale media bevroor het Rainbowhouse, als organisatie van de Belgian en European Pride, de banden met de Franstalige openbare omroep.

In het bewuste fragment brachten  de Belgische komiek Damien Gillard en de Franse humoriste Cécile Giroud een lied getiteld "Le 128e sexe", een verwijzing naar het nummer "Le 3e sexe" van de band Indochine. In het nummer drijven ze de spot met het feit dat transgenders van gender veranderen en dat er meer dan een gender bestaat.

Volgens de RTBF is de ontmoeting constructief verlopen. Tijdens  het openhartige en constructieve gesprek werd er gesproken over de gevoelens en de realiteiten van de personen binnen de LGBTQ+ gemeenschap. Er was vooral aandacht voor de discriminerende uitspraken en het geweld waarmee LGBTQ+ personen te maken hebben.

Na de analyse van de feiten werd er een actieplan voor zowel de korte als lange termijn opgesteld en werden er afspraken gemaakt om het gesprek op een duurzame wijze voort te zetten.

“Het eerste doel van deze ontmoeting was het herstellen van het vertrouwen. Dit was een prioriteit voor de vertegenwoordigers van de diverse verenigingen en RTBF, die altijd partners zijn geweest in de strijd tegen discriminatie en voor een diverse, respectvolle en inclusieve samenleving”, zo staat te lezen op de website van de RTBF. “Door dit doel hebben we de richtlijnen geïdentificeerd die het onderwerp zullen zijn van verdere gesprekken, zowel intern als extern, met de betrokken partijen.”

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste