Gender niet langer een voorwaarde voor terugbetaling contraceptie

Sinds 25 april speelt je gender niet langer een rol bij de terugbetaling van je contraceptie. Het RIZIV heeft de regels rond de terugbetaling van de contraceptie aangepast nadat de regering in februari hiervoor haar goedkeuring gaf. Hiermee komt er een einde aan de bestaande discriminatie want tot deze week kregen enkel vrouwen jonger dan 25 jaar een terugbetaling. Transpersonen die hun identiteitskaart niet lieten aanpassen maar wel nog zwanger konden worden, konden  geen aanspraak maken op die regeling. Dat is nu dus aangepast.

"Concreet hebben we alle verwijzingen naar gender uit de voorwaarden voor tegemoetkoming van contraceptie verwijderd. Deze voorwaarden zorgden er vroeger voor dat mensen die officieel van gender veranderen, plots geen extra tegemoetkoming meer konden krijgen voor contraceptie", zo staat te lezen op de website van het RIZIV.

De aanpassing van de terugbetaling van de contraceptie voor transpersonen is een nieuwe stap die het RIZIV zet om de terugbetalingen van prestaties in de zorg genderneutraal te maken. 

"Er bestaan nog steeds prestaties in de zorg waarbij gender bij de terugbetalingsvoorwaarden staat, terwijl dat het toch voorkomt dat personen met een “ander gender” op hun identiteitskaart deze zorgen nodig hebben. Om genderdiscriminatie tegen te gaan, maken we een analyse van de wetten en herformuleren we ze om ze inclusief te maken, waar nodig", zo laat het RIZIV weten. Zo moet ook op termijn de tegemoetkoming voor medisch begeleide voortplanting ook genderneutraal worden. Wanneer dit precies zal gebeuren kan de overheidsdienst nog niet zeggen.

Lees ook: Ook transpersonen krijgen hun contraceptiva terugbetaald

Foto:  MichaƂ Parzuchowski / Unsplash

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste