Reizende fototentoonstelling over 20 jaar homohuwelijk beschadigd

In Amsterdam is een reizende fototentoonstelling waarmee het twintigjarige bestaan van het homohuwelijk in Nederland wordt gevierd beklad. De fotoserie ‘Legale Liefde’ van kunstenaar Ernst Coppejans bestaat uit twintig persoonlijke duoportretten van homo- en lesbische stellen die in de afgelopen 20 jaar getrouwd zijn. Verschillende portretten die momenteel  in het stadsdeel Amsterdam Nieuw-West staan werden beklad. 

De portretten waren er pas afgelopen vrijdag in het stadsdeel geplaatst nadat de tentoonstelling al op andere plekken in Amsterdam had gestaan.‘We hebben het er weleens over gehad dat dit kon gebeuren’, zegt fotograaf Ernst Coppejans tegen AT5, ‘maar dit is van een andere categorie. Er is niet zomaar iemand langs gekomen met een viltstift die een snorretje heeft getekend. Hier zijn bij iedere nek strepen getrokken. Dus dat laat niet heel veel aan de verbeelding over. Dat raakt diep.’

Ook stadsdeelvoorzitter Emre Ünver is totaal niet te spreken over de actie. "Hoe zielig ben je als het aanzicht van twee gelukkige mensen verbonden in de liefde je tot vernielingen en bekladdingen drijft?", schrijft hij op Facebook.

"Wij nemen deze zielige actie hoog op, omdat ook in Nieuw-West queer- en transmensen wonen, werken of simpelweg zijn. Zij zijn ons dierbaar en moeten weten dat zij zichtbaar zichzelf kunnen zijn. Dat is nu al lang niet altijd zo en wij werken er hard aan dat stapje voor stapje te verbeteren."Ünver hoopt dat de kunstwerken snel schoongemaakt zijn. "De foto’s zullen blijven schitteren", belooft hij.

 

De kunstwerken zijn een initiatief van Stichting Open Mind. Ze zijn nog tot 6 augustus bij Meervaart te zien: daarna verhuizen ze naar de IJpromenade in Noord.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste