Regering maakt 480.000 euro vrij voor bijkomende trangenderzorg

De federale regering heeft een budget van 480.000 euro vrijgemaakt voor extra transgenderzorg. Dat meldt het Transgenderinfopunt op zijn Instagram-pagina en website.Door deze financiële injectie kan er doeltreffender ingezet worden op verbreding van de zorg.“We investeren in geestelijke gezondheidszorg en zetten ook in op transgenderzorg”, aldus minister  van sociale zaken en volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). “Meer specifiek is een bijkomend budget voorzien van 480.000 euro om de wachtlijsten binnen de transgenderzorg aan te pakken. Met deze oproep kunnen we het aantal centra uitbreiden en de bestaande versterken.”

Ook gaf de overheid de opdracht aan het RIZIV om een oproep te lanceren voor ziekenhuizen die zich willen kandidaat stellen als centrum voor terugbetaalbare transgenderzorg. Als ze voldoen aan de voorwaarden, kan er een zorgprogramma opgesteld worden dat gedekt wordt door de overeenkomst. De hoofdvoorwaarde is dat zij een multidisciplinair team opzetten met minstens een coördinerend arts, psycholoog voor kinderen en jongeren, psycholoog-seksuoloog, case manager en maatschappelijk werker die instaan voor het psychosociale luik. 

Op dit moment zijn er reeds een aantal (opstartende) multidisciplinaire genderteams in Vlaanderen, maar mensen kunnen slechts bij één centrum terecht voor terugbetaalde transgenderzorg: het genderteam van het UZ Gent. In Wallonië kan men terecht bij CHU Luik. Enkel bij deze twee ziekenhuizen in België geldt de conventie transgenderzorg

Momenteel staan er 1.932 mensen op de wachtlijst bij het genderteam van het UZ Gent. Mensen met vragen over hun gender en een vraag naar zorg moeten er gemiddeld 19 maanden wachten op een eerste intakegesprek.

Bron: Transgenderinfopunt

Foto: Kyle //Unsplash

Deel dit artikel via:

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws