Rechtbank van Tokio beslist woensdag over Japanse homo-huwelijken

Een Japanese rechtbank in Tokio beslist aanstaande woensdag of huwelijken van hetzelfde geslacht al dan niet verboden blijven. De uitspraak kan een nieuw tijdperk inluiden voor de rechten van de Japanse queergemeenschap omdat het het enige G7-land is dat nog geen homo-huwelijken toelaat.

De Japanse grondwet definieert momenteel het huwelijk nog als ‘ een gezamenlijke instemming van de beide geslachten’ en de regerende partij van premier Fumio Kishida heeft nog niet aangekondigd dat hij die definitie van het huwelijk wil aanpassen.

In het verleden bogen twee andere rechtbanken zich reeds over het grondwettelijke verbod. Een daarvan oordeelde dat het ongrondwettelijk was. De andere rechtbank kwam tot een tegenovergestelde conclusie. Net daarom wordt er uitgekeken naar de uitspraak van de districtsrechtbank van Tokio. Dit is immers het grootste gerechtelijke district van Japan. 

De zaak werd er aangespannen door acht personen die beweren dat het grondwettelijke verbod van huwelijken tussen koppels van hetzelfde geslacht ongrondwettelijk is. Ieder eist ook een schadevergoeding van 1 miljoen yen (ongeveer 7.000 euro).

Momenteel zijn homo-huwelijken nog verboden in Japan en kunnen koppels van hetzelfde geslacht ook niet van elkaar erven of hebben ze geen ouderschapsrechten over de kinderen van hun partner. Ongeveer zestig procent van de Japanners leeft wel in een district, zoals Tokio, waar ze hun relatie kunnen laten registreren zodat ze gelijkaardige rechten hebben als heteroseksuele koppels.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste