Rechtbank in Hong Kong erkent in het buitenland afgesloten homohuwelijken niet

Een rechtbank in Hong Kong heeft een rechtszaak verworpen van een homoseksueel koppel dat wilde dat hun in het  buitenland afgesloten  huwelijk erkend zou worden. De rechtbank is echter van oordeel dat de wet een huwelijk enkel door heteroseksuele koppels kan worden afgesloten.

LGBTQ-activist Jimmy Sham trouwde in 2013 met zijn partner in New York en probeerde de afgelopen vijf jaar om zijn huwelijk ook in Hong Kong te laten erkennen. In 2018 spande hij een eerste rechtszaak aan maar die werd verworpen. 

Tegen die beslissing trok hij naar het Hof van beroep met het argument dat homoseksuele koppels dezelfde huwelijksrechten zouden moeten krijgen als heteroseksuele koppels. Hiervoor verwees de advocaat van  Sham, Hectar Pun, naar een artikel in het wetboek waarin staat dat inwoners van Hong Kong het recht hebben om in alle vrijheid en met bescherming van de wet een gezin te hebben. Volgens de advocaat kunnen homoseksuele inwoners dat momenteel niet omdat hun huwelijk niet erkend wordt en daarom is dit  een schending van het gelijkheidsbeginsel.

Afgelopen woensdag verwierp het Hof van Beroep ook deze zaak omdat in de grondwet staat dat het huwelijk ‘een vrijwillige unie is tussen een man en een vrouw’.  Volgens de rechter hebben de opstellers van de grondwet de term ‘huwelijk’ enkel op een traditionele manier gebruikt als ‘een unie tussen een man en een vrouw’ en dat hierdoor alle andere (huwelijks)vormen niet toegelaten zijn. Hierdoor kunnen enkel heteroseksuele koppels trouwen en staat het huwelijk niet open voor koppels van hetzelfde geslacht, aldus het vonnis.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste