Queer Iftar na bedreigingen geannuleerd

De Roma en Merhaba hebben de Queer Iftar, die op het einde van de maand zou doorgaan, geannuleerd omdat ze de veiligheid niet kunnen garanderen van de bezoekers. Dat maakten de beide organisaties dinsdag bekend. 

“Wij, De Roma en Merhaba, wilden met de Queer Iftar een veilige ruimte creëren voor moslims uit de LGBTQIA+-community om deze traditie te vieren. We wilden een plek bieden waar ze beide identiteiten – als moslim en als persoon van de LGBTQIA+-community - konden samenbrengen. Die gelaagdheid wilden we tijdens deze iftar een plaats geven en bespreekbaar maken.” Ook met extra bewaking zien de beide organisaties de organisatie van de Queer Iftar niet zitten omdat dit niet de manier is om een safe space te organiseren.

De beslissing om de iftar te annuleren kwam er na tal van negatieve reacties en bedreigingen op sociale media “Het is voor velen een gevoelig thema op verschillende manieren”, zo laten De Roma en Merhaba weten. “Voor sommige moslims die geen deel uitmaken van de LGBTQIA+-community, gaat deze combinatie in tegen hun geloof. De Roma en Merhaba wilden de beleving en het wederzijds respect ondersteunen, zonder provocaties en met de nodige gedragsregels om ieders veiligheid te garanderen.”

"Uit tal van signalen leiden we af dat we de ‘safer space’ niet kunnen garanderen. Ook al vinden we het thema en de behoeften van de betrokken deelnemers bijzonder belangrijk, hun en onze veiligheid zijn prioritair.”

 

“Dit betekent niet dat we het onderwerp niet meer zullen aansnijden. Misschien op een andere manier, misschien op een ander moment. Als organisaties zullen we altijd ruimte en plaats blijven bieden om gevoelige thema's te bespreken, om mensen te ondersteunen die daar baat bij hebben, omdat een harmonische samenleving met gelijke kansen begint bij respect voor ieders identiteit.”

Deel dit artikel via:

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws