Premier De Croo bezoekt expo over vervolging van homo's en lesbiennes tijdens Holocaust

Premier Alexander De Croo en Staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit Marie-Colline Leroy hebben afgelopen maandag op de Transgender Day of Remembrance een bezoek gebracht aan  de tijdelijke tentoonstelling ‘Homo’s en lesbiennes in nazi-Europa’ in de Kazerne Dossin. In de rand van het bezoek werd ook bekend gemaakt dat de tijdelijke tentoonstelling verlengd wordt tot 10 maart 2024.

De premier werd door de staatssecretaris uitgenodigd om een bezoek te brengen  aan de tentoonstelling, die ondersteund werd door de overheid. Zij brachten een bezoek in de aanwezigheid van vertegenwoordigers van çavaria, Prisme, RainbowHouse Brussels en Fonds Suzan Daniel. Met het bezoek benadrukken Premier Alexander De Croo en de staatssecretaris Leroy de waarde van herdenking en erkenning van de geschiedenis van homoseksuele en lesbische slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog, en het belang van de LGBTI-bewegingen en de educatie  rond gendergelijkheid, gelijke kansen en diversiteit ondersteunen. 

De tentoonstelling

De tentoonstelling ‘Homo’s en lesbiennes in nazi-Europa’ opende in februari voor het eerst de deuren in de Kazerne Dossin.Het is de eerste keer dat een Belgisch museum een tentoonstelling besteed aan de geschiedenis van de vervolging van homo’s en lesbiennes tijdens het Derde Rijk.

De expo presenteert op een chronologische en thematische manier een brede waaier aan documenten, waarvan de meeste nooit in België werden vertoond. 

Deze tentoonstelling, naar een concept van Mémorial de la Shoah in Parijs en aangevuld door Kazerne Dossin, werd gerealiseerd onder de wetenschappelijke leiding van historica Florence Tamagne. Kazerne Dossin kon hierbij rekenen op de expertise van Marc Verschooris, Bart Hellinck van het Fonds Suzan Daniel, Wannes Dupont (historicus, gespecialiseerd in de geschiedenis van seksualiteit) en Judith Schuyf. 

De tentoonstelling onderzoekt belangrijke vragen over de aard van de vervolging, het aantal mensen dat werd getroffen, het lot van lesbiennes, en de verschillen tussen Europese landen als Frankrijk, Duitsland, Nederland en België. Het biedt inzicht in de levensverhalen van homoseksuele mannen en vrouwen die werden getroffen, waaronder sommigen die joods waren, verzetsleden of zelfs nazi-sympathisanten.

Kazerne Dossin werkte eveneens een educatief aanbod uit volgens de socratische methode, waarbij leerlingen op een interactieve manier de expo bezoeken, levensverhalen reconstrueren en een filosofisch gesprek aangaan over identiteit en ethische dilemma’s.

Tot nu toe kreeg de expositie 16.000 bezoekers. Wegens de blijvende interesse wordt de tentoonstelling verlengd tot en met 10 maart 2024.

Foto:Jo Schoors

Deel dit artikel via:

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws