Poolse LGBT-vrije provincie loopt subsidie van 1,7 miljoen euro mis

De Poolse provincie Podkarpackie ziet een Noorse subsidie van maar liefst 1,7 miljoen euro verdwijnen nadat de provincie zich heeft uitgeroepen tot een LGBT-vrije zone. Het nieuws van de geschrapte subsidie werd bekend gemaakt door de Poolse LGBT-activist Bart Staszewski die een deel van de motivering van het EEA verspreidde.

In het EEA Grants en Norway Grants worden de subsidies van IJsland, Lichtenstein en Noorwegen gebundeld die dienen om de sociale en economische ongelijkheden in de Europese Economische Unie weg te werken en om bilaterale relaties met vijftien Zuid- en Centraal-Europese landen te versterken.  Die organisatie heeft nu beslist om de subsidies die de Poolse provincie krijgt te schrappen omdat ze zichzelf heeft uitgeroepen tot een LGBT-vrije zone.

“Door het aannemen van een resolutie waarin verwezen wordt naar ‘LGBT’ of ‘LGBT-ideologie’ discrimineert de hoofdpartner een identificeerbare groep van personen, meer bepaald personen die behoren tot de LGBT-gemeenschap.”, zo staat te lezen in de motivering van EEA en Norways Grants.

“Het FMC (Financial Mechanism Office) is van oordeel dat zolang de hoofdpartner een publieke positie heeft ingenomen die het gelijkheidsprincipe ondermijnt en die zover ingaat tegen de mensenrechten, inclusief de rechten van mensen die behoren tot een minderheidsgroep, dan is zulke entiteit niet in de mogelijkheid om een project en activiteiten op te zetten die in lijn liggen met deze waarden. De financiering van een project waar de hoofdpartner een resolutie tegen de ‘LGBT-ideologie’ heeft aangenomen moet gezien worden als een schending van de principes die de EEA en Norway Grants hanteren. Daarmee zou het geven van zulke subsidies een schending zijn van de protocollen en de procedures die het fonds voor interregionale samenwerking hanteren.”

In de brief aan staat ook te lezen dat de schrapping van de subsidies aan de Poolse provincie definitief is en niet meer herroepen kan worden.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste