Polen moet vier LGBT-vrije zones schrappen

Vier Poolse gemeenten moeten van de rechter definitief hun “LGBT-vrije’ zones herroepen. Een Pools Hof van Beroep verwierp het beroep dat het openbaar ministerie, de ultra-conservatieve denktank Ordo Luris en de betrokken gemeenten hadden ingespannen tegen de uitspraken van verschillende lagere rechtbanken.

Sinds 2019  hebben verschillende Poolse steden en gemeenten zich uit geroepen tot een zone “die vrij is van LGBT-ideologie”.  Die zones kwamen er nadat de gemeentebesturen de strijd voor LGBT-rechten als een bedreiging begonnen te zien voor de traditionele familiewaarden. Zo werd het onder meer verboden dat er op scholen gesproken werd over homoseksualiteit of de verschillende seksuele identiteiten. De Europese Commissie beschuldigde Polen ervan dat de LGBT-vrije zone’s in strijd zijn met de Europese wetgeving die de discriminatie op grond van de seksuele identiteit verbiedt. Negen gemeenten die zich tot LGBT-vrije zone hadden uitgeroepen werden door de Poolse Ombudsman voor Mensenrechten voor de rechter gedaagd. Die oordeelde dat de gemeenten de zones moesten schrappen.  Tegen deze uitspraak werd door het openbaar ministerie, de denktank en de betrokken gemeenten beroep aangetekend.

Dinsdag werden vier van de negen rechtszaken behandeld en verworpen door het Hof van Beroep waardoor het vonnis van de lagere rechtbanken definitief werd.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste