Polen moet in het buitenland afgesloten homohuwelijken erkennen

Polen moet de in het buitenland afgesloten huwelijken van Poolse homoseksuele koppels erkennen. Dat heeft de hoogste Administratieve rechtbank van Polen beslist. Het hof moest zich uitspreken over een artikel in de Poolse grondwet dat het huwelijk bestempelde als “een verbintenis van een man en een vrouw, evenals het gezin, het moederschap en het ouderschap, die onder de bescherming en zorg van de Republiek Polen vallen” 

Tegenstanders van het homo-huwelijk interpreteerden dit wetsartikel strikt als een huwelijk tussen een man en vrouw. Veel juridische  experts waren  echter van mening  dat dergelijke huwelijken alleen onder de bescherming en zorg van de staat vallen, maar dat het wetsartikel andere vormen van een verbintenissen niet verbiedt.  Na een juridische strijd van vijf jaar kwam ook het hoogste administratieve gerechtshof tot die conclusie.

De rechtszaak werd bij het Hooggerechtshof aangespannen door de populaire homoseksuele influencers  Jakub KwieciƄski en Dawid Mycek. Zij trouwden enkele jaren terug in Portugal maar kwamen daarna tot de vaststelling dat hun huwelijk niet erkend werd in hun thuisland.  Na jarenlang hun zaak voor een lagere rechtbank te hebben betwist, betekent de uitspraak van donderdag dat het koppel de erkenning van hun huwelijk eindelijk kunnen vieren.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste