Deze films zie je binnenkort op het negende PinX filmfestival

Van 2 tot 6 februari is het LGBTQ-filmfestival PinX, na een jaartje afwezigheid door corona, weer helemaal terug. Opnieuw kun je in de Gentse bioscoop Sphinx terecht voor een selectie van films die seksualiteit bevraagt en onderzoekt, het hedendaagse genderdebat beïnvloedt en een gevarieerde en kleurrijke wereld weerspiegelt.  Kortom vijf dagen vol met films die inspireren, aan het denken zetten, entertainen en het feestje gaande houden. 'Jump, Darling' van Phill Connell mag de negende editie van PinX openen. Iedere film wordt vooraf gegaan door een kortfilm.

We zetten de langspeelfilms die je kunt gaan bekijken even op een rij:

Jump, Darling

Russell is bijna 30 en staat op een kruispunt in zijn leven. Terwijl hij zich afvraagt of zijn acteercarrière van de grond zal komen, verdient hij wat geld als dragqueen.

Maar met dat laatste is zijn partner niet echt opgezet. Wanneer de relatie bijgevolg op de klippen loopt, trekt Russell naar het platteland om er op adem te komen terwijl hij voor zijn zieke oma zorgt. 

Een debuutfilm vol warmte, humor en drag performances van o.a. Fay Slift, Miss Fiercealicious en Tynomi Banks. Maar ook het perfecte afscheid van de intussen overleden actrice en LGBTQIA+ community ally Cloris Leachman (die schittert als de oma). 

Jump, Darling, woensdag 2 februari om 20.30 uur

Sediments

Magdalena is jarig en wil dat vieren in haar geboorteplaats León. Ze nodigt enkele leden van het Barcelona collective I-Vaginarium uit om haar te vergezellen.En zo gaan zes transvrouwen op roadtrip naar het kleine stadje. Terwijl ze onderweg het landschap ontdekken, delen ze hun ervaringen en leren ze elkaar beetje bij beetje beter kennen. Ze zoeken naar wat hen verbindt als groep, maar moeten ook omgaan met hun verschillen. 

Een (soms brutaal) eerlijk portret van zes vrouwen dat tegelijk een ode brengt aan de empathie, het verlangen om ergens bij te horen en bovenal: het uniek-zijn. 

Sediments, Donderdag 3 februari om 17.30 uur

Celts

Belgrado, 1993. Tijdens Minja’s achtste verjaardagsfeest geniet een groep vrienden van elkaars gezelschap. Terwijl de kinderen zich in de andere kamer bezighouden, roken en drinken de volwassenen in de keuken.

Niemand weet exact wanneer de avond begonnen is en wanneer die zal eindigen. Het is een stroom van mensen die komen en gaan, van intense gesprekken, vervaagde gevoelens en zinderende aantrekking. 

Liefde is liefde in dit liberale huishouden, waar cynisme door de politieke tumult hoogtij viert, maar waar iedereen toch vooral op zoek is naar iets ‘echts’. Liever boter dan margarine en liever seks dan masturberen. 

Celts, donderdag 3 februari om 20.30 uur

Minyan

David woont met zijn ouders en grootvader in Brighton Beach, in een wijk met veel Russische immigranten van Joodse afkomst.

Wanneer hij bevriend raakt met twee oudere mannen die er nogal onorthodoxe opvattingen op nahouden, stelt hij de strikte regels van zijn gemeenschap steeds meer in vraag. Al snel ontdekt hij dat hij niet de enige is met geheimen. Maar terwijl de boeken van James Baldwin en de uitgaansscene in East Village voor hem nieuwe deuren openen, beseft hij niet dat de aidscrisis elders de deuren genadeloos dichtgooit.

Een gevoelig verhaal over ontluikende homoseksualiteit in het New York van de jaren tachtig.

Minyan, vrijdag 3 februari om 17.30 uur

Leading Ladies

Waarheid is een rekbaar begrip. En schuld is een kwestie van perspectief, en van herinnering. Vijf vrouwen, vijf standpunten.

Lang bewaarde geheimen en nieuwe leugens komen aan het licht tijdens een etentje onder vriendinnen. Diana, Ana, Silvia en Ana María vieren dat Marce terug is. Maar waarom is ze überhaupt vertrokken en waar was ze naartoe? 

Dit scriptloos rollenspel is de derde langspeler van filmmaker Ruth Caudeli, die erin slaagt om met elke onthulling een meer intieme, maar ook duisterdere setting te creëren. Een intens hedendaags drama over de complexe relaties tussen vrouwen. 

Leading Ladies, vrijdag 3 februari om 20.30 uur.

My first summer

Afgezonderd van de wereld, probeert de 16-jarige Claudia het verlies van haar moeder te verwerken. Wanneer de opgewekte tiener Grace plots als een fata morgana in de tuin verschijnt, vindt ze echter opnieuw levensvreugde.

De twee zoeken in het geheim troost, vriendschap en intimiteit bij elkaar. Maar hun pastelkleurige, suikerzoete liefde wordt bedreigd door Claudia’s trieste verleden dat weerklinkt in elke kamer van het afgelegen landhuis … 

Een opmerkelijke, tedere debuutfilm die herinnert aan andere eerste liefdes uit de filmgeschiedenis en waarbij de idylle regelmatig doorprikt wordt door een benauwende donkere ondertoon.

My first summer, zaterdag 5 februari om 14.30 uur

The Rest I make up

Maria Irene Fornes was één van Amerika’s grootste theatermakers en meest invloedrijke onderwijzers. In bepaalde kringen wordt de visionaire Cubaans-Amerikaanse zelfs gezien als “de moeder van de avant-garde” van het Amerikaans theater.

Toch kennen de meesten haar enkel als de voormalige geliefde van schrijver en criticus Susan Sontag.

Wanneer opkomende dementie Fornes weerhoudt om nog te schrijven, triggert een onverwachte vriendschap met filmmaker Michelle Memran haar immer creatieve geest. En hoewel het geheugen stilaan wegebt, onthoudt het hart de liefdevolle connectie die uit de samenwerking voortkomt. 

The Rest I Make Up, zaterdag 3 februari om 17.30 uur

Mascarpone

Antonio’s leven staat op zijn kop nadat zijn man de scheiding heeft aangevraagd. Hij is gewend aan de afhankelijkheid van zijn relatie, maar staat er nu opeens alleen voor.

De dertiger moet op zoek naar een appartement, een andere job en eigen interesses. Sneller dan verwacht begint hij te werken bij een lokale bakkerij en ontmoet hij enkele nieuwe mensen. En beetje bij beetje raapt hij zichzelf bij elkaar …

Food porn en een cast vol aantrekkelijke Italiaanse mannen maken van ‘Mascarpone’ een lust voor het oog. Maar de echte charme van deze film over break-ups en bakken zit in het ontroerende script en precies de juiste hoeveelheid humor en drama. 

Mascarpone, zaterdag 5 februari om 20.30 uur. 

The Man with the answers

Op een veerboot naar Bari ontmoet de Griekse twintiger Viktor een knappe Duitser. Viktor, die na het plotse overlijden van zijn grootmoeder naar Beieren reist, waar zijn moeder woont, zit niet echt te wachten op gezelschap.

De vrijgevochten Matthias weet hem echter te verleiden met een lift naar Duitsland. Tijdens de trip die hen door het adembenemende berglandschap van Italië voert, komen beide mannen uit hun comfortzone en groeit de aantrekkingskracht. 

Opposites attract in dit filmpostkaartje over familiebanden, degene waar ons oog op valt en de bochten in het leven die ons van en naar huis brengen. 

The Man with the answers, zondag 6 februari om 14.30 uur.

No ordinary man

Jarenlang werd het leven van jazzmuzikant en trans icoon Billy Tipton verteld als het verhaal van een ambitieuze vrouw die zich voordeed als man om het te maken in de muziekwereld.

Samen met Tiptons zoon Billy Jr. herinterpreteren de filmmakers de complexe geschiedenis in deze essentiële film over trans expressie. Een vlechtwerk aan performances van trans artiesten en andere bijdragen uit de community toont hoe ze er collectief in slagen om Tiptons nalatenschap in ere te herstellen. 

Een atypisch portret van een held die zich probeerde te verstoppen bij klaarlichte dag en tegelijk schreeuwde om gezien te worden.

No Ordinary Man, zondag 6 februari om 17.30 uur.

No Hard Feelings

De Iraans-Duitse Parvis vult zijn leven met Grindr-dates en raves. Maar nadat hij betrapt wordt op winkeldiefstal, moet hij een taakstraf doen in een plaatselijk vluchtelingenopvangcentrum.Daar ontmoet hij Banafshe en Amon, een zus en broer uit Iran. Naarmate de aantrekkingskracht tussen Parvis en Amon toeneemt, wordt de kwetsbare relatie tussen de drie zwaarder op de proef gesteld. Ze vinden elkaar en verliezen zichzelf tijdens een zomer van intense liefde. In een poging een gezamenlijke toekomst op te bouwen, komt het besef dat ze in Duitsland niet gelijk zijn …Een romantisch queer drama over de uitsluiting en vaak wanhopige strijd van migranten. 

No Hard Feelings, zondag 6 februari om 20.30 uur

Meer info en tickets: www.sphinx-cinema.be

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste