Parlement keurde precies twintig jaar geleden het homo-huwelijk goed

Het is vandaag precies 20 jaar geleden dat Belgie het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht openstelde. Daarmee werd Belgie het tweede land na  Nederland waar homo’s en lesbiennes konden trouwen. Ondertussen staan 32 landen zo een huwelijk toe.

 

In ons land konden homoseksuele koppels vanaf 1 juni 2003 trouwen maar doordat er een aankondigingsplicht geldde van 14 dagen konden de eerste homoseksuele koppels in de praktijk pas op 16 juni uitgevoerd worden. De procureur van de Provincie Antwerpen maakte echter hierop een uitzondering voor Marion Huibrechts en Christel Verswyvelen waardoor zij reeds op 6 juni in Kappelen trouwden. Zij gingen dan ook de geschiedenisboeken in als eerste koppel dat een ‘homohuwelijk’ aangingen.

Voor de wetswijziging, die eigenlijk neerkwam op het genderneutraal maken van het huwelijk was in de jaren voor de goedkeuring heel wat politieke moed nodig van de toenmalige paarsgroene regering. Door de niet-aflatende strijd vanuit de holebibeweging en de steun vanuit een aantal belangrijke middenveldorganisaties, werd een symbolische doorbraak mogelijk die 5 jaar eerder een totale utopie leek. 

Dat de wetswijziging werd goedgekeurd door 91 Kamerleden, met 22 nee-stemmen en 9 onthoudingen toont aan dat er op korte tijd een breed draagvlak was gegroeid.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste