Ouders begraven transseksuele zoon twee keer na ruzie over zijn naam

Een vijftienjarige jongen uit Perth heeft twee aparte begrafenissen gehad omdat zijn ouders het niet eens konden worden welke naam op de grafsteen van de jongen moest komen. De ouders trokken hiervoor naar de familierechtbank maar begroeven in afwachting hun zoon twee keer.

De vijftienjarige stierf op vier maart in een ziekenhuis na een poging tot zelfdoding. De vader van de jongen wilde dat zijn originele naam, of deadname, op de grafsteen kwam te staan maar zijn moeder wilde de naam erop die de jongen na zijn coming-out als transgender had gekozen.

In een interview met de krant West Australian liet de moeder optekenen dat ‘haar zoon het zou haten’ als op zijn begrafenis en gedenksteen de verkeerde naam gebruikt werd. De vader was van plan om de as van zijn zoon te begraven met daarop een grafsteen met zijn daadname. “Ik wilde eventueel toegeven als zijn gekozen naam eerst op de grafsteen zou komen gevolgd door zijn originele naam tussen haakjes. 

De moeder voegde er ook aan toe dat de jongen voor zijn nieuwe identiteit vocht en zich zorgen maakte over de naam die op zijn email-adres van zijn nieuwe school zou worden gebruikt. 

De beide ouders kwamen overeen om de as van hun zoon te delen en om de beide namen op de grafstenen te zetten. De deadname van de jongen komt echter wel op zijn overlijdensakte omdat jongeren in West-Australie niet voor hun achttiende officieel van geslacht kunnen veranderen zonder de goedkeuring van hun ouders. De vijftienjarige jongen kon die aanpassing dus zelf nog niet vragen. De moeder van de jongen wil dat de door de jongen gekozen naam, ook op zijn overlijdensakte komt en trok ook hiervoor naar de familierechter. De moeder heeft nu al laten weten dat ze tot eventueel naar  het hooggerechtshof wil trekken om haar slag thuis te halen.

Met vragen over zelfdoding kan je terecht op het gratis nummer 1813 van de Zelfmoordlijn of op zelfmoord1813.be.

Foto: Kapil Dubey (Unsplash)

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste