Orban wil referendum over Hongaarse anti-LGBT wet

De Hongaarse premier Viktor Orban gaat een referendum organiseren over de veelbesproken 'antihomowet' in zijn land. Dat heeft de conservatieve regeringsleider woensdag aangekondigd in een video op zijn Facebookpagina. Hongarije kwam de afgelopen weken onder vuur te liggen na het goedkeuren van de anti-homowet. Toen vorige donderdag de wet in Hongarije van kracht werd  lanceerde de Europese Commissie  de inbreukprocedure. Ze geeft de Hongaarse regering twee maanden om een antwoord in te dienen. Volgens de Commissie is de wet discriminerend en schendt ze de Europese wetgeving ook op verscheidene andere punten. Voorzitter Ursula von der Leyen had de tekst "een schande" genoemd. Ze kreeg bijval van het merendeel van de lidstaten. 

"Brussel heeft de voorbije weken duidelijk de aanval gelanceerd op Hongarije", zo verklaarde Orban over de inbreukprocedure die de Europese Commissie heeft gelanceerd naar aanleiding van de Hongaarse wet die minderjarigen toegang verbiedt tot content over homoseksualiteit en geslachtsveranderingen.  Orban zelf argumenteert dat de wet tot de nationale bevoegdheid behoort en dat zijn regering enkel wil verzekeren dat ouders de zeggenschap behouden over de seksuele opvoeding van hun kinderen. Met het referendum wil de populistische premier, die over een ruime meerderheid in het parlement beschikt, de kiezers achter zich scharen in zijn nieuwe confrontatie met Brussel. Een datum is nog niet bekend. 

“Dit is een tactiek die we al vaker hebben zien toegepast worden door Orban”, zo zei politicoloog en LGBTIQ-activist Remy Bonny woensdag op de Nederlandse radiozender NPO1. “In het verleden heeft hij al referenda georganiseerd rond asielquota’s van n de Europese Unie. Onlangs kondigde hij aan om een referendum te organiseren rond de organisatie van  een Chinese universiteit in Hongarije. Telkens als Orban veel druk uit de Europese Unie krijgt houdt hij een referendum om op die manier een een soort van legitimatie te zoeken voor zijn anti-democratie en anti-mensenrechtenbeleid van de voorbije jaren.”

Bron: Belga/eigen berichtgeving

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste