Ook freelancers worden beschermd tegen ontslag omwille van hun seksuele geaardheid

De seksuele oriëntatie van een zelfstandige werknemer of freelancer  mag geen reden zijn om een contract te weigeren of te beëindigen. Dat heeft het Europese Hof van Justitie in Luxemburg donderdag duidelijk gemaakt in een zaak die een Poolse Freelancer tegen de openbare omroep TP had ingespannen.

De Pool was reeds tien jaar als freelancer aan de slag bij de openbare omroep toen hij in 2017 geen opdrachten meer kreeg en zijn reeds ingeplande opdrachten werden geannuleerd. Reden om het contract van de freelancer te schrappen was het feit dat hij en zijn partner op hun Youtube-pagina in december 2017 een muziekvideo met een boodschap van tolerantie voor LGBTQ-koppels hadden gezet.

De Pool trok naar een rechtbank in Warschau, dat van het Europese Hof van Justitie wou weten of de Europese richtlijn Directive 2000/78 over gelijke behandeling op het werk ook van toepassing is op freelancecontracten en hoe die zich verhoudt tot de contractvrijheid. 

In zijn arrest bevestigt het Hof dat de richtlijn breed geïnterpreteerd moet worden en de toegang tot elke beroepsactiviteit dekt, "ongeacht de aard en kenmerken van de activiteit". De wet heeft immers tot doel om komaf te maken met "alle discriminatoire obstakels voor toegang tot levensonderhoud en voor de mogelijkheid om bij te dragen aan de samenleving via werk, ongeacht de juridische vorm waarin dit wordt voorzien". 

De Europese rechters maken ook duidelijk dat de richtlijn zich verzet tegen nationale wetgeving die, in naam van de vrijheid van overeenkomstsluitende partijen, een weigering van een contract op basis van seksuele oriëntatie toelaat. De richtlijn zou haar nuttige effecten verliezen indien men aanvaardt "dat de contractvrijheid toestaat dat een contract met een persoon wordt geweigerd op basis van seksuele oriëntatie", besluit het Hof.

De rechten van LGBTQ-personen liggen reeds sinds 2015 onder vuur nadat de conservatieve Partij voor Recht en Rechtvaardigheid PiS aan de macht kwam.

Bron: Belga

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste