Oeganda maakt homoseksualiteit strafbaar met een gevangenisstraf van tien jaar

Het parlement van Oeganda heeft dinsdag zo goed als unaniem een nieuwe wet aangenomen die LGBTQ`s en interseksuelen buiten de wet stellen. De nieuwe wet bestraft de ‘promotie, rekrutering en het organiseren van op LGBTQ’s gerichte activiteiten’ met een gevangenisstraf die  kan oplopen tot tien jaar. Volgens Human Rights Watch gaat de wet zover dat personen die zich identificeren als homo, lesbienne, transgender, queerpersoon of een andere genderidentiteit dan de twee binaire categorieën  man of vrouw ook tot tien jaar de gevangenis kunnen invliegen.

Een eerdere versie van de wet was reeds in 2014 goedgekeurd maar werd in een later stadium verworpen door het grondwettelijke hof. Tegen die wet was veel internationaal protest gekomen.

De nieuwe wet werd vorige maand opnieuw geïntroduceerd. Het  wetsvoorstel creëert het misdrijf van 'verergerde homoseksualiteit', wat van toepassing is op gevallen van seksuele relaties met zowel hiv-geïnfecteerden als minderjarigen en andere categorieën van kwetsbare mensen. 

 

Het wetsvoorstel creëert ook het misdrijf van "poging tot homoseksualiteit", waarop een bestraffing komt te staan van tien jaar. President  Yoweri Museveni heeft al laten weten dat hij de nieuwe wet steunt.

 

Ook in ons land veroordeelt Cavaria de goedkeuring van de nieuwe wet. De LGBTQ+ organisatie laat weten dat ze  binnenkort met minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez  een afspraak hebben om te bekijken hoe ze samen de Oegandese LGBTI+ gemeenschap kunnen ondersteunen.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste