Nederlandse supporters moeten regenboogvlag afgeven tegen de zin van de UEFA

Verschillende supporters van het Nederlandse elftal hebben hun regenboogvlag moeten afgeven bij het betreden van het voetbalstadion in Boedapest. De stewards die de Oranje-fans controleren bij het betreden van de fanzone beweren dat dit op het bevel is van de UEFA. Maar dat wordt ontkent door de UEFA. Volgens hen werd het bevel gegeven door de lokale autoriteiten om de regenboogvlaggen van de Nederlanders af te pakken.

Vorige week keurde het Hongaarse Parlement een wet goed woardoor het verboden is om minderjarigen in contact te brengen met alles waarin ook maar sprake is van homoseksualiteit. Dat kan gaan van voorlichting tot films met homoseksuele personages er in. Ook mag er tegen de jongeren niet gesproken worden over geslachtsveranderingen. Tegen de wet kwam heel wat internationaal protest. Begin deze week verbood de UEFA dat de Alianz Arena in München verlicht werd in de regenboogkleuren. Ook hiertegen kwam heel wat protest. Verschillende Europese steden en voetbalclubs hingen een regenboogvlag uit of verlichtte monumenten, voetbalstadions en andere openbare gebouwen. 

Heel wat Nederlandse supporters zakten zondagmiddag met regenboogvlaggen en/of regenboogoutfit af naar het stadion in Boedapest om de wedstrijd van de Nederlandse nationale ploeg bij te wonen. Toen bekend werd dat de Hongaarse stewards de regenboogvlaggen van de Oranje-supporters afpakten reageerden de UEFA dan ook snel.”In tegenstelling tot wat er verschenen is in de Nederlandse media, wil de UEAFA verduidelijken dat het geen regenboogkleurige symbolen heeft verboden in de fanzone in Boedapest. Die staat onder de verantwoordelijkheid van de lokale autoriteiten. UEFA zou graag zulke symbolen willen verwelkomen in de fanzone. UEFA heeft vandaag de Hongaarse Voetbalfederatie geïnformeerd dat regenboogkleurige symbolen niet politiek zijn en niet in strijd zijn met de #Equalgame-campagne van de UEFA, die strijdt tegen alle discriminatie ook die tegen de LGBTIQ+gemeenschap, zulke vlaggen zijn toegelaten in het stadion.”

 

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste