Nederland viert twintig jaar homo-huwelijk

Twintig jaar geleden werd in Nederland het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht opengesteld. Daarmee waren onze Noorderburen het eerste land waar homoseksuele en lesbische koppels konden trouwen. Tijdens die twintig jaar trouwden meer dan 20.000 koppels. Ruim 19.000 mannen en bijna 21.000 vrouwen zijn getrouwd met een partner van hetzelfde geslacht.  Dat blijkt uit de cijfers van het CBS.

Uit de statistieken blijkt dus dat er meer vrouwen dan mannen trouwen met iemand van hetzelfde geslacht. Alleen in de eerste twee jaar na de invoering was het aantal mannenkoppels groter. In de afgelopen vijf jaar werden jaarlijks gemiddeld 751 huwelijken tussen twee vrouwen en 619 huwelijken tussen twee mannen gesloten. In 2020 werden minder huwelijken gesloten dan in de jaren daarvoor, ook onder paren van verschillend geslacht. Vooral tijdens de eerste golf van de coronapandemie daalde het aantal huwelijkssluitingen. De cijfers over 2020 zijn nog niet definitief.

Nederland zakte na openstelling weg

Het COC wil dat Nederland terugkomt in de wereldkopgroep als het gaat om gelijke rechten en acceptatie. Dat is de boodschap van de belangenorganisatie aan het komende kabinet en de samenleving op de twintigste verjaardag van het opengestelde huwelijk voor partners van gelijk geslacht.

‘Door in 2001 als eerste land het huwelijk open te stellen voor paren van gelijk geslacht maakten we wereldgeschiedenis,’ aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. ‘Hoe gaaf zou het zijn als we die pioniersgeest terugvinden en straks wéér voorop lopen in de wereld? Een beter cadeau voor twintig jaar huwelijk én voor de vijfenzeventigste verjaardag van het COC kan ik me niet voorstellen.’

Nederland staat nu op de dertiende plaats in Europa van landen waar de LGBTQI-rechten goed geregeld zijn. Het komt daarmee achter landen als Malta, België en Luxemburg. "Qua acceptatie door de bevolking zijn we voorbijgestreefd door een land als IJsland. Veel LHBTI’s krijgen te maken met geweld om wie ze zijn en onlangs werd weer duidelijk dat er in Nederland scholen zijn die LHBTI’s actief afwijzen."

‘Wat mij betreft gaan we weer voor de eerste plaats,’ zegt Oosenbrug. ‘Ik wil een land waar iedereen zich vrij voelt om zichzelf te zijn, scholen waar diversiteit de norm is en straten waar iedereen zich veilig voelt, wat ook je geslachtskenmerken, genderidentiteit, seksuele oriëntatie, huidskleur of geslacht.’

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste