Middenveldorganisaties verwelkomen de veroordeling(en) in Schild & Vrienden rechtszaak

De veroordeling van de frontman van Schild & Vrienden Dries Van Langenhove en vijf van zijn aanhangers kan op een goedkeuring rekenen van de verschillende organisaties die zich tegen de zes burgerlijke partij stelden. Dries Van Langenhove kreeg vandaag/dinsdag van de Gentse correctionele rechtbank 1 jaar effectieve celstraf voor inbreuken op de racisme- en negationismewet en 10 maanden cel met uitstel voor inbreuken op de wapenwet. Hij wordt voor 10 jaar uit zijn rechten ontzet en krijgt ook een geldboete. Vijf andere beklaagden kregen straffen van 6 tot 8 maanden met uitstel en een geldboete. Een zesde beklaagde kreeg opschorting onder voorwaarden.

In een persmededeling laten de verschillende organisaties weten dat ze blij zijn dat het tot een effectieve veroordeling is gekomen.‘De uitspraak is historisch en een overwinning voor onze democratie en rechtsstaat. Het toont aan dat er geen vrijgeleide is voor georkestreerde haat en het viseren van minderheidsgroepen, ook niet online en in gesloten chatgroepen. De overwinning komt er door het harde werk van middenveldorganisaties en de moed en doorzetting van de burgerlijke partijen’, zegt Nina Henkens, woordvoerder en coördinator van Kif Kif vzw, een antiracistisch platform.

 Eef Heylighen van LGBTI+ organisatie çavaria vult aan: ‘De racistische en seksistische acties die tot het proces van vandaag geleid hebben zijn deel van een groter probleem: een groeiende beweging van geweld, haat en discriminatie. Die tegenbeweging viseert daarbij ook LGBTI+ personen. De uitspraak van vandaag is een belangrijk precedent en geeft ons de tools om in de toekomst onze rechten te blijven verdedigen, uit te breiden en niet te laten vernietigen. Wij staan hier vandaag om zeer duidelijk te maken dat wij haat, geweld en discriminatie niet tolereren, tegenover niemand. We blijven vechten voor een toekomst, een land, waar iedereen zichzelf kan zijn zonder bang te moeten zijn.’

 Henkens legt verder de nadruk op de gevolgen die de veroordeling heeft voor de politieke partij  Vlaams Belang. ‘Vlaams Belang stijgt in de peilingen en roept hoe langer hoe luider dat ze na de verkiezingen mee moeten regeren, maar deze veroordeling is een reminder voor alle partijen dat het Belang geen plaats heeft in eender welk democratisch bestuur. De houding van het Vlaams Belang kadert binnen een tegenbeweging die wereldwijd actief is', zegt Henkens.

'Vlaams Belang heeft tot op de dag van vandaag geen afstand genomen van de beklaagden en veroordeelden in deze zaak, waarvan een aantal heel nauwe banden hebben met de partij. B.S. werkt als parlementair medewerker voor een Europees Parlementslid van het Vlaams Belang, die onlangs nog serieus op de vingers werd getikt voor het gebruik van Nazi-termen in het Europees Parlement. En J.V.O.  is nog steeds voorzitter van de Vlaams Belang-afdeling in Sint-Niklaas, terwijl hij ook een boksclub runt waarvan onlangs aangetoond werd dat ze doordrongen is van witte suprematie. Het is een zoveelste herinnering dat er voor democraten geen enkele optie is dan het cordon sanitaire te respecteren. Alle democratische partijen moeten deze veroordeling dus in acht nemen,' vervolgt Henkens. 

 De hoofdbeklaagde D.V.L. kondigde via zijn advocaat al voor de veroordeling aan dat hij naar het Hof van Beroep zou trekken. Henkens: ‘Deze houding is niet meer dan een politiek spel. De beklaagde maakt er een gimmick van om klachten en onderzoeken uit te lokken zodat hij zich op die manier in de kijker kan blijven zetten en geld inzamelen. Door de rechtbank als illegaal te bestempelen wordt duidelijk dat hij geen enkel respect heeft voor de rechtsstaat en niet verder komt dan desinformatie en complotten. Daarom moet de strijd tegen het fascisme niet enkel in de rechtszaal, maar ook daarbuiten worden gevoerd. Zolang dit soort figuren opereren en de veiligheid en maatschappelijke ruimte bedreigen van mensen met migratieachtergrond, de Joodse gemeenschap, vrouwen, mensen met een beperking, andersdenkenden en mensen uit de LGBTQIA+ gemeenschap zullen wij als middenveld onze krachten verenigen.’

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste