Megaboete voor Grindr voor het schenden van de privacy

De bij homo’s populaire dating-app heeft van de Noorse privacywaakhond DPA een boete van 6,3 miljoen euro gekregen omdat het bedrijf achter de app de gegevens van de gebruikers verstrekt heeft aan reclamebureaus. Daarmee overtraden ze de GDPR-regels. 

De Noorse consumentenbond Forbrukerrade kwam vorig jaar tot de conclusie dat tien populaire apps, waaronder de datingapps Grindr en Tinder, de privégegevens van hun gebruikers verhandeld hadden. In eerste instantie werd er voor Grindr een boete gevraagd die kon oplopen tot 100 miljoen Noorse kronen (9,8 miljoen euro) maar dat werd verminderd omdat het bedrijf in werkelijkheid minder omzet maakte dan de ruwe schatting die de consumentenbond gemaakt had. De DPA verminderde daarom de boete met 33 procent. Door de GDPR regelgeving kan een bedrijf bestraft worden met boetes die kunnen oplopen tot 20 miljoen euro of tot vier procent van hun jaarlijkse wereldwijde omzet. Daarbij wordt de boete berekend op het hoogste van de twee bedragen.

De administratieve boete die Grindr krijgt van de Noorse privacywaakhond is ook meteen de hoogste die de DPA ooit heeft gegeven. “De persoonlijke data van duizenden Noorse gebruikers van Grindr werd illegaal omwille van de commerciële belangen van Grindr gedeeld”, zo verduidelijkt DPA. “Daaronder ook hun GPS-data en wanneer de gebruikers online waren.”

 

Grindr heeft nog drie weken de tijd om beroep  tegen de boete aan te tekenen.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste