LGBT-nachtclub waar 49 doden vielen wordt een Nationaal Monument

De Amerikaanse president Joe Biden heeft ter gelegenheid van de Pride Maand The Pulse in Orlando, de dancing waar 49 doden vielen tijdens een schietpartij, uitgeroepen tot een nationaal monument. De dancing was vooral heel populair bij een LGBTQ-clienteel.

Op 12 juni 2016 kwamen maar liefst 49 klanten van nachtclub The Pulse in Orlando om het leven toen een dolle schutter net voor sluitingstijd het vuur in de nachtclub opende. Drieënvijftig andere klanten geraakten gewond tijdens de schietpartij. Wat voor velen een gewone gezellig nachtje uit moest worden, werd al snel de dodelijkste aanslag op een LGBTQ-nachtclub in de Amerikaanse geschiedenis.  Een gebeurtenis die de hele wereld schokte en die een bloedige bladzijde toevoegde aan de strijd voor erkenning en aanvaarding van LGBT's in de VS. 

The Pulse opende zijn deuren in 2004 en werd al snel een hotspot in het nachtleven van Orlando en werd al snel een van de hotspots in het uitgangsleven van LGBT’s in Orlando. Na de schietpartij werd The Pulse gesloten. In de uren en dagen die volgden veroordeelden zowel de toenmalige  president Barack Obama als zijn vice-president Joe Biden de schietpartij. Die laatste bestempelde de schietpartij  als “een daad van pure haat en onuitspreekbare terreur”. “Zij waren onze broeders en zusters, onze vrienden, buren en geliefden. In de komende dagen zullen we meer te weten komen over de slachtoffers en de levens die ze hebben geleefd en de wereld die zij daardoor beter maakten”, zo klonk het toen. De gemeenteraad van Orlando  besliste in november 2016 om het pand over te kopen van Barbara Poma die tot aan de schietpartij de eigenares van de nachtclub was. De stad had er 2,25 miljoen dollar voor over en wilde er een plek van maken waar de slachtoffers herdacht zouden worden. Dat voorstel weigerde Poma. Zelf kondigde ze in mei 2017 aan dat ze zelf een stichting zou oprichten en dat de voormalige nachtclub een memorial en museum zou worden dat in 2022 de deuren zou openen.

 

De afgelopen week ondertekende de Amerikaanse president het eerder in de senaat en de Kamer van Volksvertegenwoordigers goedgekeurde HR49, een wetsvoorstel dat het nummer kreeg van het aantal dodelijke slachtoffers dat in The Pulse viel. Hierdoor wordt voormalige dancing nu een nationaal monument en kan het rekenen op fondsen om de herinnering  aan de gebeurtenis en aan de slachtoffers levend te houden. Tijdens zijn toespraak in het Witte Huis vrijdag ter gelegenheid van het einde van de Pride Maand maakte  Biden bekend dat hij HR49 ondertekend had. “Onze aanwezigheid hier geeft een sterk signaal. Pride is terug in het Witte Huis. Boven alles staat Pride Maand voor liefde. De mogelijkheid hebben om jezelf lief te hebben, lief te hebben op die gene wie je verliefd bent en om genoeg van dit land te houden om het eerlijker en rechtvaardiger te maken.”

Lees ook:12 juni 2016: 49 doden bij dodelijkste aanslag op een LGBT-nachtclub in de Amerikaanse geschiedenis

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste