Kamer keurt wetsvoorstel goed waardoor meermaals van naam en geslacht kan veranderd worden

Nadat de  commissie Justitie op 14 juni reeds het wetsontwerp goedkeurde waardoor genderfluïde en transpersonen meermaals hun geslacht of naam kunnen laten aanpassen, heeft ook de Kamer dat gedaan. De Kamer keurde het wetsvoorstel goed met 93  tegen 36 stemmen.  Het wetsontwerp van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en staatssecretaris voor Gendergelijkheid Marie-Colline Leroy (Ecolo) komt tegemoet aan kritiek van het Grondwettelijk Hof, dat delen van de Transgenderwet uit 2017 vernietigde.

De rechters maakten toen bezwaar tegen het ontbreken van de mogelijkheid om een Naams en/of geslachtsverandering te herroepen. Dat ging volgens het  Hof in tegen het gelijkheidsbeginsel ten aanzien van personen met een veranderende genderidentiteit. Voor een tweede aanpassing moesten die een omslachtige procedure inspannen bij de familierechtbank. 

 De nieuwe wettekst schrapt de principiële onherroepelijkheid. Hierdoor kan er meermaals van geslacht of voornaam veranderd kunnen worden. Ook wordt de procedure voor de familierechtbank afgeschaft. Een aanpassing van de geslachtsregistratie of voornaam zal voortaan steeds kunnen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand via een even eenvoudige procedure als bij de eerste aanpassing. Ook is het niet langer nodig twee keer, met een bepaalde termijn ertussen, formeel te bevestigen dat iemand wel degelijk wil overgaan tot het aanpassen van de geslachtsregistratie of de voornaam. In een tweede fase van de hervorming is het de bedoeling om ook de erkenningsmogelijkheid voor personen met een non-binaire genderidentiteit aan te pakken.

Bron:Belga/eigen berichtgeving

Deel dit artikel via:

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws