IDAHOT: Negatieve reacties en commentaren tijdens Antwerpse IDAHOT Walk

De IDAHOT Walk die donderdagavond door het centrum van Antwerpen trok heeft heel wat negatieve reacties uitgelokt. Tijdens de wandeling, waarbij een 25 meter lange regenboogvlag werd meegedragen kregen de deelnemers heel wat boegeroep te verwerken. Dat laat Mister Gay Belgium-organisator Bram Bierkens weten. De wandeling werd gehouden ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie (IDAHOT)en had net als doel om een krachtig signaal af te geven voor diversiteit en inclusie.

 

Het vertrek was voorzien aan het Steenplein. De deelnemers, waaronder MGB finalisten en sympathisanten van de LGBTQ+-gemeenschap, droegen een indrukwekkende regenboogvlag van 25 meter via de Grote Markt en de Groenplaats, naar het Operaplein.

 "Vanaf het begin merkten we zowel voor- als tegenstanders”, aldus Bram Bierkens. “Helaas waren er meer tegenstanders. Boegeroep vanaf terrassen en negatieve opmerkingen van voorbijgangers, een dame die onze richting uit spuwde, waren helaas deel van de ervaring. Gelukkig sloten enkele voorbijgangers zich bij ons aan om een krachtig signaal af te geven. Dit was erg mooi om te zien. Zij waren geschokt en beseften niet hoe ernstig de situatie eigenlijk is.”

Burgemeester Bart De Wever, die aanwezig was bij de ceremonie op het Operaplein, deelde zijn teleurstelling over de negatieve reacties. "Toen ze mij vertelden over de reacties van mensen op straat, had ik gehoopt dat hij ongelooflijk warm en positief bedoelde. Helaas was dat niet het geval. Het doet me geen plezier, maar ik ben niet verrast. We hebben de laatste jaren geen vooruitgang geboekt."

De Wever benadrukte dat hoewel België progressieve wetgeving heeft met betrekking tot seksuele identiteit en Antwerpen een stad is die diversiteit hoog in het vaandel draagt, dit niet betekent dat de gehele samenleving meteen mee is. "Onze stad is divers en gecompliceerd. We mogen niet blind zijn voor het feit dat veel mensen zich de laatste jaren gesterkt voelen om negatieve uitspraken te doen en hun afkeer te uiten tegenover de LGBTQ+-gemeenschap.”

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste