IDAHOT: Alle steden en gemeenten hangen regenboogvlag uit

Voor het zesde jaar op rij hangen alle Vlaamse steden en gemeenten een regenboogvlag uit . Dit doen ze naar aanleiding van de Internationale Dag Tegen Holebi- en Transfobie (IDAHOT). Het is dit jaar 34 jaar geleden dat de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten schrapte. LGBTQI+ organisaties roepen gemeentes, bedrijven, scholen en burgers op om die dag de regenboogvlag te laten wapperen als teken tegen discriminatie en haat.

Al zes jaar lang slaan de regenbooghuizen van Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, Oost en West-Vlaanderen en koepelorganisatie çavaria de handen in elkaar om Vlaamse gemeentebesturen te overtuigen om op 17 mei samen de regenboogvlag te hangen aan hun gemeente- of stadhuis. Ook dit jaar kreeg de oproep massaal gehoor, want alle lokale besturen registreerden zich als deelnemer. Sinds 2022 kunnen ook organisaties zich registreren als bondgenoot. 

 

'Een internationale dag als IDAHOT helpt mee om bewustwording te vergroten. Samen staan we sterker voor een toekomst waar iedereen zichzelf kan zijn en volwaardig meetelt in de maatschappij’, zo laat ondervoorzitter van het Regenbooghuis UniQue Vlaams-Brabant,Georgy Chtchevaev weten.

Een dag als deze blijft nodig. Hoewel België in 2024 op de derde plaats eindigde van de Rainbow Index van ILGA-Europe, worden LGBTQI+ personen nog vaak geconfronteerd met negatieve uitlatingen of discriminatie. Maar niet alleen in ons land, maar over de hele wereld worden LGBTQI+ mensen nog steeds geconfronteerd met verbaal geweld, lichamelijk geweld en discriminatie.

“We moeten erover waken dat verworven rechten tenminste gewaarborgd en waar nodig uitgebreid worden. De goedkeuring van wetten die homoseksualiteit en transseksualiteit in verschillende delen van de wereld strafbaar stelt, is alarmerend. Een internationale dag als IDAHOT helpt mee om bewustwording te vergroten. Samen staan we sterker voor een toekomst waar iedereen zichzelf kan zijn en volwaardig meetelt in de maatschappij”, aldus Chtchevaev.

 

"Afstand nemen van je liefste, geen hand durven geven omwille van wie je houdt. Bang zijn en benadeeld worden omdat je jezelf wil zijn. Elke dag opnieuw, hier bij ons. Dat kan toch niet? En toch blijkt ook vandaag de strijd nog niet gestreden. Het is geen individuele strijd maar een kwestie van ons allemaal. Daarom wil ik nog eens iedereen oproepen: laat het niet gebeuren. Speak up. Lach het niet weg, kijk niet weg. Alle Vlaamse steden en gemeenten hangen de regenboogvlag uit. Laten we die symbolische daad ook omzetten in actie. Ga in gesprek, dien klacht in, kom op voor elkaar. Laat mensen vrij om te zijn wie ze zijn. En als je je eigen vrijheid koestert, gun ze dan ook aan iemand anders", zegt Vlaams minister van Gelijke Kansen Gwendolyn Rutten (Open VLD).

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste