Hongaarse Propagandawet heeft angstklimaat gecreëerd voor LGBTQ-gemeenschap

De Propagandawet van 2021, die discussies over en weergave van LGBTI+-mensen op scholen en in de media aan banden legt, heeft verstrekkende gevolgen gehad voor LGBTI+-personen en -groepen in Hongarije. Het heeft negatieve stereotypen en discriminerende houdingen verankerd en het recht op vrijheid van meningsuiting beperkt. Dat zegt Amnesty International in een rapport dat vandaag is gepubliceerd.

Het rapport ‘From freedom to censorship: Consequences of the Hungarian Propaganda Laws’ omschrijft hoe de wet in drie jaar tijd een alomtegenwoordig afschrikkend effect heeft gehad binnen de media, reclame en uitgeverijen, met gevolgen die op grote schaal worden gevoeld onder LGBTI+-groepen en -individuen.

“De Propagandawet heeft een sfeer van angst gecreëerd en de toegang tot informatie beperkt, vooral voor jongeren. Angst voor sancties heeft geleid tot een ‘chilling effect’ dat mensen ervan weerhoudt informatie over seksuele geaardheid en genderidentiteit te geven, te zoeken en te ontvangen. De Propagandawet heeft ook bijgedragen aan negatieve stereotypen en discriminerende houdingen ten opzichte van LGBTI+-mensen”, aldus Eszter Mihály, onderzoeker van Amnesty International Hongarije.

Uit de bevindingen van Amnesty International blijkt dat de wet het recht van mensen op vrijheid van meningsuiting, met inbegrip van het recht van kinderen op toegang tot informatie, onrechtmatig beperkt op een manier die niet wettelijk is, noch noodzakelijk of proportioneel is. De wet heeft geen legitiem doel en is daarom niet in overeenstemming met het internationaal recht.

“De Propagandawet is onwettig en heeft verstrekkende negatieve gevolgen gehad voor het recht van mensen op vrijheid van meningsuiting door middel van wijdverspreide beperkingen, waaronder voor de media, reclame en uitgeverijen,” besluit Eszter Mihály.

“Deze wet hoort niet thuis in Hongarije en draagt bij aan een toenemende stigmatisering en negatieve stereotypering van LGBTI+-mensen. De wet moet onmiddellijk worden ingetrokken en er moet actie worden ondernomen om de schade die de wet heeft aangericht ongedaan te maken.”

Lees meer over het onderzoek van Amnesty International :

Hongaarse anti-LGBTQ wet stigmatiseert regenbooggemeenschap steeds verder

Deel dit artikel via:

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws