Haatdragende taal tegenover transgender en bi-seksuele personen verboden in Noorwegen

Discriminerende en hatelijke uitspraken tegenover transgender en biseksuele personen zijn sinds deze week in Noorwegen verboden. De Noorse regering heeft een wet in die zin goedgekeurd. De wet kan op heel wat goedkeuring rekenen van LGBT-rechtenactivisten. 

Het Noorse parlement keurde de amendementen goed zonder dat hierover gestemd moest worden. De amendementen hadden vorige week tijdens de eerste lezing al de goedkeuring gekregen van alle parlementsleden.

Door de goedkeuring worden nu ook de termen ‘gender’, genderidenditeit’ opgenomen in de wettekst die haatdragende taal verbiedt.  Ook werd het begrip “homoseksuele oriëntatie” veranderd in “seksuele oriëntatie” zodat ook biseksuelen en andere seksualiteiten door de wet beschermd worden. De strafwet voorzag reeds straffen tot een jaar gevangenisstraf voor haatdragende opmerkingen die in de privésfeer gebeurden. Huis uiten van haatdragende taal in het openbaar kon al bestraft worden met gevangenisstraffen tot drie jaar.

Ook is de strafwet in die zin aangepast dat mensen die geweld plegen op basis van de seksuele geaardheid of genderidentiteit van het slachtoffer harder gestraft zullen worden.

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste