Genkse homobashers krijgen gevangenisstraffen van 20 maanden tot 5 jaar

Zeven Genkenaren die eind vorig jaar via een dating-app homoseksuele mannen in de val lokten om hen te beroven zijn door de Tongerse strafrechter veroordeelt tot gevangenisstraffen van twintig maanden tot vijf jaar, gedeeltelijk met uitstel en boetes tussen de 800 en 1.200 euro. Eén Genkenaar werd vrijgesproken. De acht die voor de Tongerse rechtbank moesten verschijnen maken deel uit van een groep van vijftijen jongeren tussen de 14 en 20 jaar die mogelijk 27 potentiële slachtoffers heeft gemaakt. De zeven minderjarigen moeten zich voor de jeugdrechter verantwoorden. Aan hun slachtoffers moeten de twee Genkenaren die met het plan op de proppen kwamen een schadevergoeding van bijna 22.000 euro, vermeerderd met gerechtskosten en intresten betalen.

De jongeren hadden via de dating-app Badoo verschillende profielen aangemaakt waarmee ze mannen die seks zochten met andere mannen aanspraken. Daarna lokten de jongeren, in een steeds veranderende samenstelling, hun toekomstige slachtoffers naar een parking. Eén van de jongeren fungeerde als lokpersoon terwijl twee tot zes jongeren zich telkens in de buurt verstopten. Nadat de mannen de wachtende jongen aansprak werden ze besprongen door de gemaskerde jongeren, of stapten die in hun auto in. Daarna werden ze in elkaar geslagen en in verschillende gevallen ook bedreigd met een wapen. De mannen moesten telkens hun gsm en bankkaarten afgeven en hun bankcodes onthullen.  De slachtoffers werden vervolgens meegenomen naar een bankautomaat waar ze hun rekening moesten leegmaken of moesten lijdzaam toezien hoe de overvallers via hun bank-app dat deden. Eén van de slachtoffers zag hoe de jongeren er met zijn auto vandoor gingen nadat hij in elkaar was geslagen met een matrak. Nadat hij aangifte had gedaan kwam er bij de politie een melding binnen dat er een carjacking aan de gang was waarbij zijn auto betrokken was. De auto werd een week later uitgebrand teruggevonden op een parking in de buurt van de woning van de Genkenaar die als lokjongen diende. 

Na enkele overvallen gingen de agenten van de politiezone CARMA actief op zoek naar de overvallers. Toen ze de vijftien jongeren geïdentificeerd hadden werden enkele van hun telefoons afgeluisterd. Daardoor konden ze een gesprek onderscheppen waarin de jongeren vertelden dat ze een 84-jarige man in elkaar zouden slaan en dat die het mogelijk niet zou overleven. De politie verwittigde het slachtoffer en kon op die manier voorkomen dat de man zijn date ontmoette. Net na nieuwjaar werden de jongeren opgepakt. In hun telefoons werden conversaties teruggevonden met 27 verschillende mannen.

Naar mate van hun betrokkenheid bij de verschillende overvallen kregen zes van de acht Genkenaren een een gevangenisstraf van twintig, dertig of veertig  maanden, waarvan een gedeelte effectief. De Genkenaar die met het plan op de proppen kwam en als lokaas optrad werd door de rechtbank als de leider van de bende gezien en kreeg hiervoor een gevangenisstraf van vijf jaar. Dertig maanden hiervan werden met uitstel gegeven. Hiervoor moet de Genkenaar zich wel aan een aantal voorwaarden houden.

 

Lees ook: Longread: Homoseksuelen slachtoffer van gewelddadige overval door bende homo-bashers uit Genk (plus-artikel)

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste