Geen genderbevestigende behandelingen meer voor transgender jongeren in Arkansas

De Amerikaanse staat Arkansas verbiedt als eerste staat hormoonbehandelingen of genderbevestigende operaties voor minderjarige transgender personen. De parlementsleden stemden het veto van gouverneur Hutchinson weg. Die noemde de wet een ‘overbodige wet dat een probleem moet oplossen dat niet bestaat’ in een cultuuroorlog die conservatieve republikeinen over het hele land aan het voeren zijn en die vooral tegen (minderjarige) transgenders is gericht. In maar liefst 25 staten, waarvan het merendeel republikeinse, liggen wetteksten op tafel die de rechten van transgenders op één of andere manier beperken, gaande van het voorleggen van een geboorteakte van jongeren met daarop hun toegewezen geslacht als ze bij een sportclub willen gaan, tot het beperken van hormoonveranderende behandelingen tot operaties.

De beleidsvoerders van de Amerikaanse staat stemden de voorbije maanden met overgrote meerderheid, zowel in de Senaat als in de Kamer, wet HB 1570 goed die elke vorm van medische behandeling, gaande van het toedienen van hormonen tot geslachtsveranderende operaties bij minderjarigen verbiedt. Tegen die wet kwam er vanuit transgender en mensenrechtenorganisaties stevige kritiek. In de staat moeten transgenders momenteel wachten tot dat ze meerderjarig zijn vooraleer ze via een operatie van geslacht kunnen veranderen. Wel kunnen ze een hormonenbehandeling volgen. De goedgekeurde wet maakt binnen enkele maanden ook hier aan een einde. Jongeren die vaak al jarenlang zo een hormonentherapie volgen zullen hierdoor, zonder overgang of een uitdoofscenario, vanaf juli mee moeten stoppen.

De gouverneur van de staat noemde de wet maandag een schoolvoorbeeld van de staat die zich als alleswetend orakel gedraagt  in individuele medische dossiers. Hij stelde zijn veto tegen HB 1570 maar besefte ook dat dit een maat voor niets zou zijn omdat een gewone meerderheid volstand om het veto te verwerpen. Hutchinson vreest dat transgenders die momenteel bezig zijn met een hormoonbehandeling zich op de zwarte markt zullen begeven of, indien ze het zich kunnen veroorloven, buiten de staat naar de nodige hormonen zullen gaan zoeken. De gouverneur is ook bang dat het aantal zelfmoorden in deze groep zal toenemen als transgenderjongeren geen toegang meer zullen hebben tot voor hen vaak levensnoodzakelijke behandelingen. De wet slaat, volgens de gouverneur, op minder dan 1 procent van de bevolking van de staat maar heeft wel grote gevolgen voor die minderheidsgroep.

 

Zoals verwacht werd het veto van de gouverneur dinsdag met overgrote meerderheid weggestemd. Verschillende organisatie waaronder het ACLU hebben al aangekondigd dat ze gerechtelijke stappen zullen ondernemen om de wet alsnog tegen te houden.

 

Arkansas is dan wel de eerste staat die zo ver gaat maar niet de laatste. Ook minstens twintig andere staten overwegen een vergelijkbare wetgeving.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste