Europese parlementsleden roepen Roemenië op om homo en transfobe wet niet goed te keuren

Vorige week (27 april) heeft de Roemeense senaat stilzwijgend een conceptwet aangenomen die het verspreiden van informatie over genderveranderende operaties en homoseksualiteit bij minderjarigen moet verbieden. 

Het door de van oorsprong Hongaarse minderheidspartij UDMR in gediende wetsvoorstel werd automatisch goedgekeurd omdat het niet binnen de 45 dagen besproken of gestemd werd na de indiening in de senaat. Het wetsvoorstel verhuist nu naar de Kamer van Afgevaardigden.

Het wetsvoorstel gelijkt zeer hard op een gelijkaardige wet die in Hongarije is goedgekeurd. De indieners zijn van mening dat het verschaffen van informatie over genderveranderende operaties en homoseksualiteit een aanval is op de op het christendom gebaseerde traditionele waarden en dat het een bedreiging vormt voor de Roemeense maatschappij.

De LGBTI-intergroep binnen het Europese Parlement roept Roemenië op om de conceptwet niet goed te keuren. “De tactieken die Hongarije gebruikt  hebben zich via de UDMR in Roemenië verspreidt”, zo laat parlementslid en vice-president van de LGBTI-intergroep Malin Björk weten. “De partij haalt hun inspiratie voor deze conceptwet rechtstreeks uit het handboek van Fidesz (partij van de Hongaarse premier Viktor Orban. red). Deze wet gelijkt ook hard op die in Hongarije en is opnieuw een poging om de haat in Roemenië aan te wakkeren. Dit wetsvoorstel is niet in overeenstemming met de mensenrechten en dient geen enkel maatschappelijk doel, behalve dan om degenen die al worden gediscrimineerd, verder uit te sluiten. We dringen er bij de parlementsleden op aan om duidelijk en resoluut tegen deze wet te stemmen.”

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste