Eerste Poolse regio heft anti-LGBT zone op om geen Europese subsidies kwijt te geraken

De regio rond de Poolse stad Kielce, in het zuiden van het land, doet onder EU-druk afstand van het etiket "LGBT-vrije zone". Dat is beslist tijdens een bijeenkomst van het regioparlement. De regio is één van de vijf gebieden die miljoenen euro’s ontvangen uit het Europese corona herstelfonds.  De vijf regio’s dreigden daarom 125 miljoen euro mis te lopen.

Het regioparlement riep een speciale zitting bij elkaar nadat bekend geraakte dat de Europese Commissie de geldkraan zou dichtdraaien omdat ze tot nu toe geen antwoord had gekregen op de vragen die  aan Polen gesteld waren in het kader van de in juli opgestarte inbreukprocedure over de verschillende LGBTQ-vrije zones daar. Ongeveer één derde van Polen is uitgeroepen tot "zone waar de LGBTQ-ideologie" niet welkom is.

Begin september stuurde de Europese Commissie een brief naar vijf regio’s in Polen die zich hadden uitgeroepen tot LGBTQ-vrije zone waarin stond dat ze geen aanspraak meer konden maken op het geld uit het herstelfonds.

De regio rond de Poolse stad Kielce riep zich in 2019 uit tot een gebied waar er geen plaats was voor de “LGBTQ-ideologie”. Het is ook meteen de eerste regio die onder de druk van de EU dit opnieuw intrekt.

Voor LGBT-activist en voorzitter van de Brusselse organisatie Forbidden Colours is dit het bewijs dat Polen enkel nde Europese ideologie volgt als ze geld dreigen mis te lopen. “We hevel de afgelopen twee jaar hard gevochten om de Europese Commissie actie te doen ondernemen. Als het op de Poolse regering aankomt weten we dat we hen enkel in actie kunnen laten schieten als we hen in de portemonnee raken.”

Volgens Bonny moet de Europese Unie nu verder gaan op de ingeslagen weg en niet alleen Polen maar ook Hongarije met financiële maatregelen dwingen om hun anti-LGBTQ wetgeving in te trekken.”Er is geen plaats voor discriminatie in Europa. Overheden die discriminatie faciliteren moeten financieel getroffen worden.”

Maandag staat een gelijkaardige stemming als in Kielce gepland in de provincie Klein-Polen, met Krakau als hoofdstad.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste