Europees Parlement stemt over resolutie die homo en transgender identiteit uit strafwet moet halen

Het  Europees Parlement stemt vrijdag over  een resolutie waarin opgeroepen wordt tot de universele decriminalisering van de homoseksualiteit en transgender identiteit. De resolutie komt er naar aanleiding van de recent aangenomen 'Anti-Homoseksualiteit Wet' in Oeganda.

"Niemand zou bedreigd mogen worden vanwege wie ze zijn of vanwege wie ze liefhebben”, zo laat Pierre Karleskind (Renaissance, Frankrijk), de initiatiefnemer van de resolutie weten. “Wetten die de homoseksualiteit of transgender identiteit strafbaar stellen, zijn in strijd met de meest fundamentele vrijheden van het individu. Staten hebben geen enkel recht op de relaties tussen instemmende en vrije volwassenen. Dit is wat wij, als Europees Parlement, duidelijk wilden maken. De EU heeft de middelen in handen om de situatie te veranderen: handel, diplomatie, internationale partnerschapsovereenkomsten. Met de stemming van morgen zal het Europees Parlement het voortouw nemen."

 

Ook roept de Renew Europe groep de Ugandese president Museveni op om de homofobe wet niet te bekrachtigen. De wet, die levenslange gevangenisstraf oplegt voor 'homoseksualiteit', tot 20 jaar gevangenisstraf voor 'het bevorderen van homoseksualiteit' en zelfs de doodstraf mogelijk maakt in sommige gevallen, is een van de strengste anti-homowetten ter wereld.

 

“Als Museveni de wet ondertekent, verzoeken wij de Europese Commissie om het 'Alles Behalve Wapens' (ABW) schema in te trekken en tarieven en quota's voor alle import van goederen uit Uganda naar de EU opnieuw in te stellen. De Europese Commissie moet verder een clausule "geen terugval op de mensenrechten" introduceren in al haar internationale partnerschapsovereenkomsten.”

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste