Eerste Britse openlijk homoseksuele voetballer wordt gehuldigd

Justin Fashanu, de eerste openlijk homoseksuele voetballer in de Britse competitie, wordt binnenkort gehuldigd in de Nationale Hall of Fame van het Britse voetbal. Dat meldt Sky Sports.

Met de award worden bekende voetballers geëerd die een grote bijdrage hebben geleverd aan de sport en de inhuldiging komt 22 jaar nadat Fashanu zelf uit het leven stapte. Hij overleed in 1998, acht jaar na zijn coming-out in een nationale krant.

 

Fashanu maakte in 1979 op achttienjarige leeftijd zijn debuut bij Norwich City. In 1981 tekende hij bij Nottingham Forest. Daar kwam hij onder vuur te liggen omdat hij regelmatig gaybars bezocht. Tijdens zijn carrière zou hij nog voor ondermeer Manchester City en Newcastle United spelen.

In 1990 kwam hij in een interview in een Britse krant voor het eerst uit voor zijn homoseksuele geaardheid. Die coming-out viel niet in goede aarde bij tal van zijn collega-voetballers en bij zijn eigen familie. Door de heisa die ontstond door het interview verliet Fashanu uiteindelijk Notthingham Forest. In 1994 nam hij afscheid van het Britse professionele voetbal omwille van de anti-homo spreekkoren.

 

 

Daarna ging hij aan de slag in de Verenigde Staten. Op 25 maart 1998 werd tegen hem aangifte gedaan door een zeventienjarige jongen die beweerde dat Fashanu hem dronken had gevoerd en nadien misbruikt had. De voormalige voetballer werd door de politie ondervraagd en beweerde dat hij door de jongen gechanteerd werd. Toen in de pers berichten verschenen dat er een arrestatiebevel tegen Fashanu was uitgevaardigd ontnam de voetballer zijn eigen leven. Hij liet een zelfmoordbriefje achter waarin hij ontkende dat hij de jongen had aangerand. De politie ontkende later dat er een arrestatiebevel was uitgevaardigd en liet weten dat het onderzoek was stil gelegd door een gebrek aan bewijs.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be.

 

Deel dit artikel via:

Steun Gaylive.Be met een donatie

Sinds 2001 krijgen we maandelijks duizenden bezoekers over de vloer. Om Gaylive.Be te kunnen blijven onderhouden en uitbouwen hebben we jullie hulp nodig. Steun Gaylive met een kleine donatie. Iedere donatie, klein en groot, is nodig om Gaylive.Be zoveel mogelijk gratis te houden. Alvast bedankt!
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste