Derde Poolse rechter op rij veroordeelt LGBTQ-vrije zone

Voor de derde keer op rij heeft een rechter geoordeeld dat een ‘LGBTQ-vrije’ zone ongrondwettelijk is. Vorige week was die eer weggelegd voor een rechter uit de Poolse stad Lublin, die oordeelde dat de LGBTQ-vrije zone in de buurgemeente Serneki de rechten van zijn homo en transseksuele inwoners schendt door zichzelf uit te roepen als LGBTQ-vrije zone. Zo tast de gemeente net als  Istebna (Zuid-Polen) en Klwów, onder Warschau, de ‘waardigheid’ van LGBTQ-ers aan, en schenden ze de rechten van ouders om hun kinderen op te voeden zoals zij dat willen. Het gemeentebestuur van Serneki heeft al beroep aangetekend tegen het vonnis van de rechter van de administratieve rechtbank.

In het voorjaar van 2019 riepen een honderdtal gemeenten zich uit tot LGBTQ-vrije zone’s. Hiervoor werden symbolische resoluties ingezet die de wet- en regelgeving op geen enkele manier veranderen of beïnvloeden, maar die bijdragen aan het stigmatiseren en uitsluiten van LGBTI's, aldus de leden van het EP. De lokale overheden zeggen dat ze niet meewerken aan het bevorderen van tolerantie jegens LGBTI’s en geen financiële steun verlenen aan NGO's die de gelijke rechten promoten. Bijna van meet af aan werden de LGBTQ-vrije zones veroordeeld door  Europa. Vorige week gebeurde dat nog door de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. In een tweet sprak ze haar steun uit  voor de seksuele minderheden die in Polen onder vuur liggen. “Onze verdragen garanderen dat iedereen in Europa vrij is om te zijn wie ze zijn, te leven waar ze dat graag willen, lief te hebben wie ze willen en zoveel te ambiëren als ze willen”, schreef van der Leyen op Twitter.

Ook zes LGBTQ-vrije steden kregen vorige week te horen dat ze geen subsidies meer kregen  uit het Europese fonds voor partnergemeenten. 

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste