Decaan Universiteit Gent dient Dries Van Langenhove van antwoord in open brief

Piet Hoebeke, decaan aan de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de UGent heeft in een open brief gereageerd op het transfobe filmpje dat Dries Van Langenhove via onder meer Tik Tok verspreidde. In het filmpje haalde het 'onafhankelijke' parlementslid van Vlaams Belang uit naar een transvrouw die het klooster in wilde gaan. Meer dan zestig mensen en organisaties ondertekenden de open brief van Hoebeke. 

In het filmpje heeft Van Langenhove het onder meer over zogenaamde ‘transgenderideologie’ en ‘de transtrein’ en suggereert hij dat een transgendertraject een soort modefenomeen is.

“LGBTQIA+-rechten zijn niet gratuit verworven, laten we ze dan ook niet zomaar uit handen geven”, dat is de boodschap van een open brief die professor Piet Hoebeke, decaan aan de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de UGent en verschillende belangenorganisaties de wereld insturen.

"Uit de vele e-mails die we ontvingen spreekt niet alleen verontwaardiging en boosheid over het filmpje, maar opvallend genoeg ook een terughoudendheid om Van Langenhove publiekelijk aan te klagen", zo schrijft de decaan.

 "Als we zwijgen riskeren we meer. We riskeren dat genderbashen iets normaal wordt, zoals in Polen en Hongarije, waar politici LGBTI-rechten willen terugschroeven. Eerder al had de generale overste van de Broeders van Liefde, René Stockman, het over ‘genderwaanzin’. En ook Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken beweerde dat het genderconcept een kunstmatig iets is. Extreemrechts lijkt er een missie van te maken om het anti-LGBTQIA+-discours bon ton te maken."

"Dit is niet het moment voor terughoudendheid. Dit is het moment om op de barricade te staan. Om onze stem luid en duidelijk te laten horen. Er is hard gestreden voor LGBTQIA+-rechten. Ze zijn niet gratuit verworven, laten we ze dan ook niet zomaar uit handen geven."

Lees de volledige open brief hier.

Foto: UGent

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste