De Standaard bekritiseert Hongaarse premier in advertentie

De Standaard heeft dinsdag uitgepakt met een advertentie waarin de recent goedgekeurde anti-LGBT wet onder vuur wordt genomen. De paginagrote advertentie toonde een gescheurde regenboogvlag met daartussen de tekst in het engels:”Beste Viktor Orban, Wetten zouden nooit liefde van liefde moeten onderscheiden.” De regering van de Hongaarse premier Viktor Orban lijkt de met een charmeoffensief begonnen te zijn en heeft geprobeerd om de voorbije week  advertentieruimte te kopen bij verschillende Europese kranten. Vorige week liet De Morgen al weten dat ze daar niet op inging. Dat wordt ook bevestigd door Karel Verhoeven, hoofdredacteur van De Standaard.

 

“De Hongaarse premier probeert dezer dagen in de Europese pers mediaruimte te kopen. Het Europees Parlement heeft geen legitimiteit, voert hij in die advertentie aan, nationale parlementen moeten versterkt worden. Dat spoort met zijn overtuiging dat aan de wetten uit zijn Hongaarse parlement niet getornd kan worden, niet door Europa noch door het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. “

Net als De Morgen besliste De Standaard om niet in te gaan op de vraag vanuit Hongarije. “Omdat het te cynisch is mediaruimte te verkopen aan een ­regeringsleider die in zijn land de vrije pers aan banden heeft gelegd.

De wet die het Hongaarse parlement twee weken geleden heeft goedgekeurd, onderstreept dat cynisme. Die verbiedt voorlichting aan jongeren over homoseksualiteit en beperkt ook de uiting van homo- en transseksualiteit in de publieke ruimte.”

“De wet illustreert dat als de vrije menings­uiting gesloopt wordt, er geen rem meer staat op de mate van discriminatie en vernedering. Dit is een flagrante aantasting van de mensenrechten, in een land in Europa”, zo schrijft Verhoeven.

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste