Cavaria reikt awards uit aan Kartonnen Dozen, Paul Rademakers en Poolse activisten

Çavaria, de organisatie die opkomt voor de rechten en het welzijn van holebi’s, transgender en intersekse personen, reikte zaterdagavond tijdens het online evenement Sparkle haar jaarlijkse awards. Boekhandel Kartonnen Dozen won de Media Award. Protest to support the Polish LGBT+ community kaapte de Campaign Award weg. Paul Rademakers werd in augustus van jaar geëerd met een Lifetime Achievement Award.

Çavaria Campaign Award

“De Çavaria Campaign Award gaat naar de actie ‘Protest to support the Polish LGBT+ community’ omdat het een duidelijke solidaire boodschap is vanuit LGBTI-activisten en sympathisanten uit de hele Unie", zegt Schanzer. “De activisten lieten hun stem luid horen wanneer er mensenrechten werden geschonden binnen een EU-lidstaat en roepen de Europese instellingen op om actie ondernemen.”

Op 19 augustus organiseerde de groep een Covid-proof protestactie in Brussel tegen het schenden van de mensenrechten in Polen, zeker wat betreft LGBTI-rechten. Respect voor mensenrechten, wereldwijd, is voor çavaria een zeer belangrijk aandachtspunt. çavaria zet zich immers ook in voor duurzame internationale solidariteit.

Çavaria Media Award

"Çavaria nomineert boekhandel Kartonnen Dozen omdat het een unieke winkel is in hun branche die enorm veel betekent voor de LGBTI+-community en bijdraagt aan de zichtbaarheid van de gemeenschap", zegt çavaria-woordvoerder Elisa Schanzer. “Het is trouwens de laatst overgebleven Nederlandstalige LGBTI-boekhandel in de wereld.”

De boekenwinkel zet zich in voor LGBTI+-auteurs en organiseert ook regelmatig evenementen, lezingen en andere activiteiten. Ze richt zich niet enkel op de LGBTI+-community zelf, maar toont ook aan de samenleving wat LGBTI+-personen allemaal neerzetten op vlak van cultuur.

“Bovendien is de winkel een knusse en gezellige plek waar werkelijk iedereen welkom is en zich ook welkom voelt", besluit Schanzer.

Cavaria Lifetime Achievement Award

Çavaria reikte op 28 augustus 2020 de Lifetime Achievement Award uit aan Paul Rademakers (°1920), in het woonzorgcentrum waar hij verblijft. Paul zette zich z’n hele leven in om hulp te bieden aan holebi's. Gewoonlijk reikt çavaria de award uit tijdens Sparkle, maar dit jaar werd het vervroegd om het te laten samenvallen met Pauls honderdste verjaardag, die hij op 31 augustus vierde.

“Paul heeft als één van de pioniers een cruciale rol gespeeld in de Vlaamse LGBTI+-beweging, hij zette zich heel zijn leven lang in voor het welzijn en de maatschappelijke acceptatie van holebi’s”, zegt algemeen coördinator van çavaria Yves Aerts. “We willen hem dan ook op deze manier bedanken voor zijn jarenlange toewijding en activisme.”

Paul Rademakers lag aan de basis van de huidige LGBTI-beweging in Vlaanderen. Hij speelde in de jaren ’60 en ’70 een cruciale rol bij de opkomst van de Vlaamse LGBTI+-beweging en was het boegbeeld van Het Gesprekscentrum in Antwerpen dat in 1968 werd opgericht.

Sparkle

De Awards werden uitgereikt op Sparkle, het jaarlijks feest van çavaria. Gewoonlijk gaat het door in kunstencentrum Vooruit in Gent, maar dit jaar werd het vervangen door een online alternatief. Een deel van de avond werd in De Studio in Antwerpen gefilmd. Kunstenaar en schrijver Fleur Pierets was de host van de avond. De andere genomineerden voor de Çavaria Campaign Award waren: 1. ‘Queer Revolution Marokko’; 2. de kaarsenwake voor holebi-vluchtelingen in Kakuma (Kenia); 3. GO Atheneum van Mariakerke. Voor de Media Award waren de andere genomineerden: 1. Boer zkt man; 2. het boek ‘Gloei’ van Edward van de Vendel, en 3. de Ketnetserie #LikeMe.

 

foto's:Marian Coppieters

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste