Café Blond organiseert feestje voor gediscrimineerde cisgender mannen..... op hun sluitingsdag

Café Blond, het Gentse queercafe gaat na de ontstane ophef van afgelopen week een party organiseren voor de gekwetste en gediscrimineerde cis-mannen op hun sluitingsdag. Dit ironisch bedoelde evenement gaat dus voor diegene die het niet begrijpen niet door. Dat laat medeuitbaatster Lise Goosens weten op de Facebookpagina van Blond. Vrijdag werden alle cis-mannen buiten gezet omdat ze het personeel, klanten en uitbaatsters die zich identificeren als FLINTA lastig vielen.

Het aangekondigde evenement is een reactie van de zaakvoerders op de “eenzijdige conservatieve” berichtgeving over de gebeurtenissen van vrijdag 1 oktober en de vele vooral negatieve reactie via sociale media daarop. Net zoals in zoveel andere nachtclubs en danscafés mocht er afgelopen vrijdag sinds lang weer gefeest worden in het  queer en feministische cafe aan het Edward Anseeleplein. Maar dat verliep niet  zoals de uitbaters zich hadden voorgesteld. 

“Personeelsleden (lees: FLINTA*-personen), klanten (lees: FLINTA*-personen) en uiteraard wij, de uitbaters (lees: FLINTA*-personen) werden zowel verbaal als fysiek lastiggevallen door andere klanten (lees: cisgender mannen). Vrijdag 1 oktober was geen uitzonderlijke avond, deze vormen van geweld gebeuren elke dag in zowat elk café”, zo schrijft Lise Goosens. Om er voor te zorgen dat café Blond een queer en vooral FLINTA safe place bleef werd de muziek stilgelegd en moest iedereen het café verlaten en mochten na cisgender-mannen niet meer binnen. “Grensoverschrijdend gedrag heeft geen plaats bij ons en wij bedoelen dit letterlijk. Het gaat over zowel verbaal als fysiek geweld, iets waar elke persoon die geen witte cis man is, bijna dagelijks mee te maken krijgt. In tegenstelling tot wat beweerd wordt in de media, is de groep waartoe wij behoren (FLINTA*) allerminst een minderheid, want het behelst iedereen die geen cis man is.“  In de berichtgeving in verschillende media werd vooral uitgebreid gefocust  op het feit dat cisgender-mannen gediscrimineerd werden en dat schoot in het verkeerde keelgat van de uitbaters.

“Wij hadden liever gelezen ‘FLINTA*-personen krijgen eindelijk plaats’. U, lieve mensen van de media, draaide het discours liever om en koos ervoor de discriminatie tegen cis mannen te belichten. U durfde het zelfs nog te vergelijken met racisme, de tegenargumentatie van mijn collega Eva ten spijt. En natuurlijk komt u er wederom mee weg. U vond het zelfs zo geweldig interessant dat u experten aan het woord liet over een eventuele aanklacht aan ons adres wegens discriminatie van cis mannen. Dit begint te klinken als een goeie grap.” 

Daarom zijn alle cisgender mannen aanstaande maandag uitzonderlijk welkom in café Blond al zullen ze wel voor een gesloten deur staan.  “Het gaat door op maandag, dan zijn wij gesloten, dus het gaat natuurlijk niet door. De redactie van VRT Nieuws heeft de ironie niet begrepen en in een artikel vermeld dat wij onze fout inzien. Het ontgaat hen echter dat het elke dag feest is voor cis mannen."

De cis mannen ‘die zich wel gedragen’, zoals u het verwoordt, bestaan natuurlijk. Het zijn ook zij die kritische mannelijkheid ter harte nemen en helemaal begrijpen dat wij onze eigen plaats nodig hebben. Zij respecteren ons en laten ons die plaats op de momenten die wij uitkiezen.”

Lees de volledige Facebook post van Café Blond hier.

De naam FLINTA* komt uit de  de Berlijnse queerscene. FLINTA betekent: Female, Lesbian, Intersex, Trans en Agender. De * staat voor iedereen die in geen van voornoemde categorieën past, maar toch structureel onderdrukt wordt in de cispatriarchale samenleving waar we allemaal in leven.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste