Britse regering annuleert LGBTQ-conferentie nadat organisaties protesteren tegen beperking verbod op conversietherapieën

De Britse regering heeft de stekker getrokken uit de aangekondigde ‘Safe to be me’ conferentie  nadat meer dan honderd Britse LGBTQ-organisaties lieten weten dat ze de conferentie niet zouden bijwonen nadat is uitgelekt dat het aangekondigde verbod op conversietherapieën beperkt wordt. De conferentie moest eind juni één van de hoogtepunten worden in aanloop naar de Londen Pride.

U-bocht

Vorige week lekte uit dat het in 2018 aangekondigde Britse verbod op conversietherapieën er niet zou komen. In plaats van zulke schadelijke therapieën te verbieden voor zowel holebi’s als transgenders zou er in het nieuwe wetsvoorstel enkel een verbod komen op behandelingen die zich richten op de verandering van de seksuele identiteit. In principe lopen daardoor transpersonen nog steeds het risico om slachtoffer te worden van zulke therapieën omdat zij zich vaak vragen stellen over hun genderidentiteit. 

Nadat dit bekend werd kwam er veel kritiek vanuit het middenveld op de plannen van Boris Johnson en zijn regering. In de dagen die volgden lieten meer dan 100 organisaties weten dat ze niet zouden aanwezig zijn op de ’Safe to be me’-conferentie die de Britse overheid eind juni zou organiseren. Ondermeer Stonewall, the Terrence Higgins Trust en het  Global Network of Rainbow Catholics, trokken zich terug.

Door de ontstane ophef en de bevestiging van Boris Johnson dat transpersonen niet zullen opgenomen worden in het verbod heeft ook Iain Anderson, die voor de Britse regering als LGBTI-raadgever optrad en mee instond voor de organisatie van de conferentie, ontslag genomen. In een reactie liet hij weten dat hij geschokt was door de beslissing (van de regering red.) om niet door te gaan met het verbieden van de behandelingen die zich richten op mensen die vragen hebben over hun genderidentiteit.

Anderson trad enkel op als raadgever voor de Britse overheid op voorwaarde dat ze een politiek beleid zou voeren voor iedereen die deel uitmaakt van de LGBT-gemeenschap. Nu het duidelijk is dat dit niet zal gebeuren gaf hij zijn ontslag. Daardoor en door de terugtrekking van de LGBT-organisaties is  de organisatie van de conferentie zo goed als onmogelijk geworden en besliste de regering om het hele evenement te annuleren.

Foto:Ehimetalor Akhere Unuabona / Unsplash

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste