Belgie verbiedt conversietherapieën

De Kamer heeft het wetsvoorstel dat het aanbieden, dwingen tot of uitvoeren van conversietherapieën  strafbaar maakt.   Het ontwerp van staatssecretaris Marie-Colline Leroy (Ecolo) en Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) voert een gevangenisstraf van acht dagen tot twee jaar en/of een boete van 208 tot 2.400 euro in voor het uitvoeren van conversiepraktijken. Een rechter kan ook een beroepsverbod tot 5 jaar opleggen wanneer het misdrijf plaatsvond in de professionele context. Ook het voorstellen van of het aanzetten tot conversietherapie kan worden bestraft, net als er reclame voor maken. Conversietherapien worden gebruikt om de seksuele oriëntatie en/of genderidenditeit van LGBTQI+-mensen te veranderen.

Het wetsvoorstel werd donderdag unaniem goedgekeurd. Vlaams Belang onthield zich. Het strafbaar maken van conversietherapieen is een van de Yogyakartaprincipes die ons land onderschreef. In die principes worden staten opgeroepen om “alle praktijken te verbieden, alle wetten in te trekken en elk beleid weg te werken dat onomkeerbare ingrepen op basis van seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie of seksekenmerken, inclusief gedwongen normaliserende chirurgische ingrepen, onvrijwillige sterilisatie, onethische experimenten, medische weergave, en “herstellende” of “conversietherapieën” die een inbreuk vormen op de integriteit van de patiënt toelaten, wanneer die opgedwongen of toegediend worden zonder vrije, voorafgaandelijke en geïnformeerde toestemming van de persoon in kwestie. Verschillende landen zoals Frankrijk, Duitsland, Malta en enkele Spaanse regio's gingen ons land al voor in het verbieden van conversietherapieën.

Uit recent onderzoek van beschikbare openbare rapporten blijkt dat conversiepraktijken nog in ten minste 68 landen wereldwijd voorkomen. Er is geen wetenschappelijke basis voor deze conversiepraktijken. Er geldt integendeel een consensus dat deze praktijken bijzonder schadelijk zijn voor de mentale en fysieke gezondheid van het slachtoffer, en bovendien stigmatiserend en discriminerend zijn.

Layla H.

Het meest bekende geval van een conversietherapie die in ons land verkeerd afliep is de duiveluitdrijving waaraan Layla H. stierf in 2009. Na een drie dagen durende duiveluitdrijving door de islamitische gebedsgenezer Othmane Galouby  stierf de 18-jarige Layla H. De wetsdokter stelde tweede- en derdegraads brandwonden op haar lichaam vast. Die werden niet enkel veroorzaakt door kokend water, maar ook door een base, een stof die je in ontstopper terugvindt en die zich blijft invreten in de huid. In 2015 werd de gebedsgenezer door het Antwerpse Hof van Assisen veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar en kregen de ouders elk vijf jaar cel met uitstel. Tot op de dag van vandaag is Othmane Galouby voortvluchtig en staat hij nog op de 'Belgium Most Wanted' lijst. (Foto: FGP Most Wanted List)

Foto: Karollyne Hubert // Unsplash

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste